Jag undrar…

Lämna en kommentar

21 mars, 2013 av Harkling

 

…hur väl skolan lyckats leva upp till målsättningen om kritiskt tänkande. Skoldemokrati med klassråd och elevråd har funnits i trettio år. Eleverna har fått tycka och säga sin mening, men sällan fått gehör för den.  På så sätt skapas en skendemokrati där man ska ges känslan av att kunna påverka.

Att en utveckling i samma riktning genomsyrar samhället i stort tyckte jag mig få bekräftat då jag läste ”Den politiska adeln – politikens förvandling från uppdrag till yrke” av Anders Isaksson.

I boken, som kom redan 2002, visar Isaksson på den maktförskjutning som skedde då man gick från små kommuner där förtroendevalda deltidspolitiker fattade beslut som låg nära invånarna, till de stora enheter där yrkespolitiker, anonyma för de flesta, representerar grupper de inte har någon kontakt med och dessutom själva beslutar sina löner och egna förmåner. Enligt författaren ”ett nytt frälse” – den politiska adeln – där egenintresset går före samhällsnyttan.

Dessa påståenden bekräftades av Inga-Britt Ahlenius då hon den 11 november 2010 intervjuades i Gomorron Sverige i SVT 1. Enligt henne finns i Sverige ”en mer utbredd korruption an vad som är allmänt känt, framför allt den mjuka korruptionen, där toppviktiga befattningar och andra omotiverade favörer utdelas inom vänskapskretsen.”.

Som många säkert minns hade Ahlenius unders sin tid som generaldirektör för Riksrevisionsverket en kontrovers med den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Motsättningarna tycks bestå. Så sent som 10 mars 2012 framförde Göran Eriksson, aktiv socialdemokrat från Hagfors på sin blogg kritik mot Ahlenius för att hon i en radiointervju några dagar tidigare tyckt att landets kommuner borde utsättas för en bättre och mer oberoende kontroll.

Efter mutskandaler och spårvagnsupphandling i Göteborg kan man bara konstatera att hennes förslag i högsta grad är befogat.

GP 19 mars 2013 ”Bortsett från Sverige var det bara Kina, Nordkorea och Kuba som  hade ett system där statsrevisionen kontrollerades av regeringen.” (Inga-Britt Ahlenius)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s