Trängselskatten

Lämna en kommentar

12 april, 2013 av Harkling

”Trängselskatt” har som syfte att öka framkomlighet och förbättra miljön i de större städernas centrala delar. När frågan blev aktuell i Göteborg talades allmänt om att införande av skatten skulle föregås av en folkomröstning, men sedan togs ändå beslut om införande – enhälligt, så när som på två partier.

Snart började förslag på placering av stationer dyka upp i media och då en sådan visade sig planeras vid Älvsborgsbron mailade jag en moderat kommunpolitiker och ifrågasatte detta med motivering att de trafikanter som passerar bron för att komma in till centrala stadsdelar betalar vid andra stationer, medan de som kör söderut inte påverkar innerstadstrafiken. Jag fick snabbt en lugnande försäkran. Ingen betalstation skulle uppföras där. Ett löfte som visade sig vara till intet förpliktigande.

Att moderaterna nu centralt ställer sig på de röd-grönas sida och kör över sina lokalavdelningar i fråga om omröstningen är verkligen illavarslande. Återigen visas prov på samma förmyndarmentalitet som annars brukar vara utmärkande för partierna på vänsterkanten. Den nuvarande utformningen av Göteborgs trängselskatt borde få ansvariga politiker att rodna av skam.

Betalstationernas placering har skett helt utan hänsyn tagen till att vissa tvingas betala för i princip allt de måste göra i vardagen.

De med lägre inkomster drabbas hårdare ekonomiskt eftersom avgifterna är de samma oavsett inkomst.

Fordon på europavägarna tvingas betala för att passera Göteborg eftersom alternativa vägar inte finns.

Har man anlag för konspirationsteorier kan man också undra över att odugliga spårvagnar upptäcks och tas ur trafik just när skatten är genomförd och varför Västtrafik höjer sina avgifter gång på gång. Förutsättningen för att folk ska åka kollektivt är en fungerande och någorlunda billig kollektivtrafik. Den finns inte fullt ut i Göteborg. Därför tvingas många ta bilen. Och ju mer vi kör desto mer pengar kommer in till Västlänkseländet.

Namnunderskrifterna är räknade. Omröstningen måste genomföras! Beklämmande om Moderaterna motarbetar det individuella ansvar och den valfrihet de säger sig värna om. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s