Trängselskatt och vägtullar

Lämna en kommentar

14 maj, 2013 av Harkling

Stockholm har trängselskatt. Göteborg har vägtullar.

När diskussionen om trängselskatt och betalstationernas placering började ta fart, någon gång före förra valet, ringde jag en kommunal företrädare för M. Jag hade hört rykten om en station vid Älvsborgsbron och ville ha besked. M-politikern försäkrade att där inte skulle bli någon. Men det blev en i alla fall! Liksom på Göteborgs genomfarter –  Europavägar – där all trafik med destination norr eller söder om Göteborg måste passera. Då handlar det inte längre om trängselskatt. Då är det vägtullar!

Jag undrar hur många göteborgare som på valdagen hade klart för sig vad ett ja till ”trängselskatten” skulle innebära. Uppvaknandet blev bryskt och resulterade, inte särskilt förvånande, i kravet på en folkomröstning.

Flera politiker har sedan erkänt att de tvingades ta ett beslut som de inte helt hunnit sätta sig in i konsekvenserna av. I det läget väljer man att köra över i stället för att backa och göra om.

Jag själv, och många jag diskuterat frågan med, har principiellt inget emot trängselskatt. Det är utformningen av västsvenska paketet och placeringen av betalstationerna som upprör. Liksom den totala brist på lyhördhet och hänsyn till folkopinion som råder bland företrädare för framför allt de partier som har politisk majoritet i kommunen.

  • Skrota västlänken och titta på alternativen till den. Flera bra sådana har beskrivits i GP under de senaste månaderna. Västsverige behöver inga fler skandaltunnlar, det räcker bra med Hallandsåsen.
  • Låt trängselskatten bli vad den är avsedd att vara; ett medel för att skapa en bättre miljö i innerstan. Ta bort betalstationer på Europavägarna och Älvsborgsbron – och förstås de som drabbar boende och affärsidkare i Backa-Bäckebolområdet på ett otillbörligt sätt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s