Demokrati och yttrandefrihet

Lämna en kommentar

30 juni, 2013 av Harkling

I Sverige har vi i decennier vant oss vid att samhället tar hand om oss, subventionerar oss ekonomiskt, tänker åt oss och minimerar kravet på egna ställningstaganden, allt i avsikt att göra tillvaron så enkel och behaglig som möjligt. Eller? Samtidigt har man inpräntat i oss vikten av att vara engagerade, kunskapssökande och, då vi tar till oss information, använda vår förmåga att tänka kritiskt och ifrågasätta riktigheten i de uppgifter vi får oss serverade.

Vi lever i ett demokratiskt samhälle, vilket som bekant innebär att vi kan utse våra politiska företrädare i allmänna val och rösta bort dem som inte håller måttet. Det innebär också att vi har rätt att fritt uttrycka våra tankar och åsikter. Eller? På senare tid har vissa åsikter blivit så obekväma att de fördöms eller till och med censureras bort. Av vem och med vilken rätt?

Fram till någon gång på 1960-talet var det kyrkans och religionens värderingar som drog upp riktlinjerna för vad som var acceptabelt och inte, något de flesta medborgare inte ifrågasatte. Åsikter som inte stämde med kyrkans uppfattning var i princip omöjliga att uttrycka i större sammanhang. När kyrkan så småningom tappade sitt inflytande som normsättare uppstod ett tillfälligt vacuum, vilket emellertid snabbt fylldes av den politiska korrektheten. Denna styr i dag yttrandefriheten lika hårt som kyrkan gjorde tidigare. I ingetdera fallet är det lagar som reglerar vad som sägs och skrivs offentligt, men i båda fallen handlar det om en känsla för vad som är allmänt accepterat och vad som inte går för sig.

Den dagen lagstiftning sätter gränser för yttrandefriheten svävar demokratin i fara. Är vi på väg mot en sådan utveckling? När grundlagsskyddet för det tryckta ordet ifrågasätts (beslut i Göta Hovrätt att upphäva sådant skydd för en blogg med utgivningsbevis och ansvarig utgivare) och GP därefter stänger möjligheten att kommentera artiklar, då handlar det om ett allvarligt hot mot demokratiska principer. Svensk journalistik har redan mycket stort inflytande på opinionen. Om artiklar och uttalanden, som naturligtvis alltid speglar den personliga åsikten, får stå oemotsagda, så upphöjs de till definitiva sanningar och vi är på väg in i ett system där avvikande synsätt inte får plats. Då har man lämnat den demokratiska tanken och landat i ett tillstånd där bara de med ”rätt” åsikter får komma till tals. En sådan utveckling borde vi slippa i ett land som vill framstå som Europas mesta demokrati.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s