Integrering i skolan, (GP 15 oktober 2013)

Lämna en kommentar

15 oktober, 2013 av Harkling

 

Att skolorna i vissa av Göteborgs stadsdelar har problem att få sina elever upp till godkändnivå och gymnasiebehörighet är ingen nyhet. De 900 nyanlända, som utan kunskaper i svenska ska pressas in i klasser med den åldersgrupp de tillhör, lär inte göra uppgiften lättare. Någon enhetlig strategi finns inte i Göteborg, utan mottagandet varierar från skola till skola.  Det är rektors uppgift att organisera verksamheten för att hitta lösningar enligt Anna Johansson (s).

Vilken roll har då politikerna i sammanhanget Har man skapat bättre förutsättningar genom att skrota mottagningsenhet och förberedelseklasser?   Oppositionens förslag att, som i Malmö och Stockholm, lägga ansvaret för skolan på en central enhet i stället för på stadsdelsnämnderna och därmed  ge skolorna lika förutsättningar, vill man från majoritetens sida inte höra talas om.

Under GP:s Debatt ifrågasätter Tore Otterup, Göteborgs universitet,  ”inkluderingen” med hänvisning till både svensk och internationell forskning, som visar att bästa metod för nyanländas integrering är att (under högst ett år) få sin undervisning i förberedelsegrupp och han pekar på det allvarliga i att de som nu fattar beslut tycks sakna nödvändig kunskap.

För att motivera tagna beslut hänvisar politiker ofta till ”forskning” men anger sällan källa. Läser de någonsin en forskningsrapport i sin helhet eller nöjer de sig med referat? Eller kanske bara rubriken? Hur som helst verkar de välja ut, och göra egna tolkningar, av sådan forskning som motiverar minsta möjliga, ekonomiska åtagande. Enligt Otterup satsar det rödgröna Göteborg mindre resurser på skolan än jämförbara kommuner.

Anna Johansson betonar att de nyanlända eleverna är en investering för Sveriges framtida behov av arbetskraft. Om den intentionen ska förverkligas bör Anna och hennes allierade ge skolan förutsättningar att ge dessa elever en utbildning som gör dem kvalificerade att komma in på arbetsmarknaden. I annat fall riskerar hon att ytterligare späda på den redan stora grupp som befinner sig i utanförskap och bidragsberoende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s