Pisa-undersökningen, 2

Lämna en kommentar

13 december, 2013 av Harkling

Gert Gelottes krönika i GP 10 december innehåller flera poänger.

Han påpekar att skolan var som mest segregerad före det fria skolvalet,detta på grund av ökande bostadssegregation, och den problematiken löses inte genom att alla elever hänvisas till närmaste skola. En sådan åtgärd skulle snarast få negativ effekt på resultaten. Vilka möjligheter finns i det läget? Kanske ”bussning”, av amerikansk typ, där barn från ”priviligierade” områden mot sin (och föräldrarnas) vilja skjutsas till skolor med lägre status? Företeelsen blev förstås ett fiasko i USA och försvann nästan helt redan på 90-talet. Genom att, som i dag, kunna välja skola har faktiskt alla en möjlighet till bättre utbildning. 

Gelotte räknar upp en rad reformer som genomförts under Björklunds tid som skolminister och ingen av dessa kan rimligtvis förklara Pisa-resultaten. Inte heller har de hunnit få genomslag ute i skolorna, utan resultaten måste tillskrivas en politik som drivits av vänsterkrafter under 30 år och som lett till att Socialdemokraterna nu kritiserar och tar avstånd från den skola de själva skapat.

”Sannolikt var Göran Perssons kommunalisering av skolan ett misstag”, skriver Gelotte. Ja visst var det så och det insåg både skolfolk och borgerliga politiker redan innan den genomfördes. Trots flera ifrågasättande motioner klubbades den igenom med liten majoritet. En handfull röster, samtliga från Vänsterpartiet, blev avgörande. Avsikten var att sänka kostnaderna för utbildning genom att inlemma lärarkåren i den kommunala låglöneligan och i det avseendet lyckades (S). Att man får vad man betalar för är dock en sanning som man nu även från vänsterhåll tvingas inse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s