SD, Sebbe Stax och journalistsympatier

Lämna en kommentar

9 januari, 2014 av Harkling

Morgon med pappers-GP till frukost som vanligt. Två rubriker fick mig att fundera i dag:

SD-topp i blåsväder 

Timbuktulåt inte olaga hot

här angivna efter storlek. Den första åtföljdes av en utförlig artikel, den andra av en kortare notis.

Det är alltså av större medialt värde att en Sverigedemokrat yttrar något som kan ifrågasättas, medan det anses OK att dunka någon gul och blå.

Najoriteten av svenska journalister hyser sympatier till vänster på den politiska skalan, det är belagt i forskning sedan länge och ifrågasattes 18 mars 2013, under rubriken SVT och SR, dags att erkänna era partisympatier, av Gustav Nipe, förbundsordförande, Ung Pirat. Det gör han rätt i. Att i alla sammanhang hamra in påståenden i folks medvetande kan göra att de till sist uppfattas som definitiva sanningar. Ett annat resultat kan bli att de får direkt motsatt effekt, d v s att informationskonsumenterna söker sig till alternativ nyhetsförmedling, vilket Nipe också påpekar.

För egen del tycker jag det är oerhört irriterande med alla dessa utslag av journalistisk besserwisserpedagogik, där man omöjliggör seriös debatt genom att klämma en rasiststämpel i pannan på var och en som vågar andas något negativt om svensk invandringspolitik. Det är ett idiotförklarande av svenska väljare, gynnar inte invandrarna och bekräftar dessutom SD:s påståenden om att de är utsatta för medial mobbning, vilket i sin tur snarare ökar än minskar partiets framgångar. Det skulle vara intressant om någon vänsterjournalist någon gång i stället kunde ägna sig åt att argumentera i sakfrågor.

Jasenko Selimović varnade 7 januari på DN Debatt, Missbruka inte kampen mot främlingsfientligheten”för missbruk av ordet rasism. Det finns anledning att ta hans uppmaning på allvar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s