Kränkande religionsfrihet

Lämna en kommentar

12 februari, 2014 av Harkling

En barnmorska i Eksjö vill, med hänvisning till sin religion, inte medverka vid aborter och har på grund av detta inte fått den studielön och anställning hon räknat med.

Det är bra.

Hon har inte fått respons för sina krav på särbehandling. I rollen som barnmorska vet hon vad som förväntas av henne. Vill hon inte delta i alla förekommande arbetsuppgifter så bör hon välja ett annat yrke. Hon har mötts med kalla handen i media.

Det är bra.

Enligt Europakonventionen är religionsfriheten begränsad ”till skydd för andra personers fri- och rättigheter”. Det är alltså inte fritt fram att hävda sin religion på ett sådant sätt att andra känner sig kränkta.

Det är bra.

Förhoppningsvis blir barnmorskans fall nu vägledande, så att vi i fortsättningen slipper läsa om anställda i äldreomsorgen som med hänvisning till sin religion vägrar tvätta underlivet på män eller lägga upp och servera vissa typer av maträtter. Förhoppningsvis behöver vi inte heller läsa om fler fall där en man, som vägrar ta en kvinnlig chef i hand, nekas anställning och sedan får skadestånd utbetalt för att han känt sig kränkt.

Vi har en lag om könsdiskriminering i Sverige. Vi har en lag om religionsfrihet. Vilken väger tyngst?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s