Näthat och Trolljägare

Lämna en kommentar

7 maj, 2014 av Harkling

I Debatt, SVT 2 april 2014 diskuterade Anna Troberg (Pp) och Robert Aschberg konsekvenserna av programmet ”Trolljägarna” vars första avsnitt sänts dagen innan. Troberg ifrågasatte Aschbergs trolljakt och var rädd att den skulle göra mer skada än nytta. Jag tyckte Trobergs synpunkter lät mycket kloka och insåg att jag måste se ”Trolljägarna” för att skaffa mig en egen uppfattning.

Alla programmen har nu visats och jag blev positivt överraskad redan under det första. Aschberg hade ett lysande upplägg! De enbart obetänksamma fick han att skämmas, att sluta med sina dumma tilltag och till och med be om ursäkt i några fall. De som framhärdade i sin rätt att av någon grumlig anledning förfölja andra, hängde han obarmhärtigt ut i ljuset. Med hjälp av en jurist klargjorde han att vissa grova yttranden faktiskt är kriminella och kan leda till åtal. Dessutom visade han att varken näthatarna eller deras offer tillhör en homogen grupp, utan att vem som helst kan drabbas och att marodörerna kan ha olika kön, nationalitet, klasstillhörighet och politisk preferens.

Många, som sett programmen, bör ha förstått vitsen med att fundera en extra gång innan nedsättande omdömen läggs ut på nätet.

En intressant artikel om näthat – skriven av Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet – fanns att läsa i GP 24 april 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s