I väntan på den 9-åriga, obligatoriska skolan I

Lämna en kommentar

23 november, 2014 av Harkling

Sedan mitten av 40-talet pågick försök med 9-årig enhetsskola där alla kategorier elever skulle undervisas under samma tak och på lika villkor för att uppnå en likvärdig kunskapsstandard . Men det kom att dröja länge innan den visionen blev verklighet. De barn som började skolan i mitten av 50-talet möttes av rutiner som på många sätt liknade den skola generationen före dem gått i.

Kristendom var fotfarande ett viktigt ämne på schemat och varje skoldag började med psalmsång och morgonbön. Läsåret avslutades i början av juni med examen i blomstersmyckade klassrum. Kyrkliga representanters närvaro var obligatorisk och barnen förväntades visa prov på sina kunskaper i läsning, räkning, stavning och kristendom. Uppklädda föräldrar satt runt väggarna, nervösa för att deras telningar skulle svara fel på någon fråga. Formella kontakter mellan lärare och föräldrar angående barnens utveckling och eventuella framsteg förekom inte under läsåret, utan först med betygen (från höstterminen i årskurs 1) förmedlades information i svart på vitt, om hur barnen klarat av sin inlärning. Lärarna höll sina elever i strama tyglar och var de som styrde i klassrummet.
Läxor och krav mötte barnen från första skoldagen, men där fanns också trygghet och tillit, gemenskap och glädje, ordning och reda. Allt tillsammans skapade en gynnsam inlärningsmiljö. Om något barn uppträdde olämpligt vidtog läraren direkt åtgärder och det hände, även om det inte var ofta, att en elev läxades upp handgripligen. Ingen – vare sig elever eller föräldrar – skulle kommit på idén att ifrågasätta detta. Skolans roll bestod inte bara i att förmedla kunskaper. Den skulle också vara en del i uppfostran och frambringa dugliga samhällsmedborgare som hade respekt för överheten, visste hur man uppför sig och kunde följa gällande lagar och regler. Inte förrän 1958 förbjöds skolagan enligt folkskolestadgan.

Nästa avsnitt: I väntan på den 9-åriga, obligatoriska skolan 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s