Grundskolan

Lämna en kommentar

26 november, 2014 av Harkling

1968 hade Tage Erlander varit Sveriges statsminister i tjugotvå år. Allt hade varit ordning och reda, tryggt och förutsägbart. Sverige hade blivit Europas välfärdsförebild. Men gatukravallerna i Paris och kårhusockupationen i Stockholm i maj blev början på något nytt som engagerade den unga generationen. Studenterna ifrågasatte regeringens proposition till ny studieordning, UKAS, och demonstrationer genomfördes i Stockholm. Under 70-talet svepte en politisk vänstervåg fram över Sverige. Arbetarbarn invaderade universitet och högskolor. Slagorden haglade: ”Kunskap är MAKT! Makten är din! Du måste erövra ORDET! Med ORDET kan du skapa en bättre värld!”

Utbildningsminister Olof Palme var irriterad över att studenterna inte ville lyssna till hans tal om demokrati och reformism. Partier till vänster om socialdemokratin vann gehör hos 40-och 50-talistgenerationerna och det talades mycket om arbetares villkor och om att skapa ett nytt samhälle på socialistisk grund. Studenternas ifrågasättande av skolans arbetssätt spred sig neråt i utbildningssystemet.

Den första läroplanen för grundskolan, LGR 62, styrde undervisningen i sju år. Nästa kom sju år senare, LGR 69. Samma år varslades om strejk för TCO- och SACO-anslutna arbetstagare, sedan man konstaterat att statstjänstemännens löner släpat efter i jämförelse med övriga anställdas på arbetsmarknaden. Åttatusen lärare berördes. Strejkhotet möttes med ett lockoutvarsel för tjugoåttatusen lärare och skolledare. Efter misslyckade försök till medling var konflikten ett faktum. Resultatet, då ett avtal så småningom tecknades, blev magert, speciellt för lågstadiets lärare, och dessutom ifrågasattes den för lärarfacken relativt nya strejkrätten.

I och med grundskolans införande hade småskolan och folkskolan försvunnit som klassdelningssystem och efterträtts av lågstadium, mellanstadium och högstadium om vardera tre år. Den gamla tidens småskolelärarinna hade blivit lågstadielärare – och i ytterst sällsynta fall man! Med grundskolan slopades även kvarsittningen, vilken inneburit att elever som inte uppfyllt målen tvingats gå om en klass. Nu flyttades alla automatiskt upp till nästa årskurs. Bokstavsbetygen ersattes av sifferbetyg och gavs inte längre i de lägre årskurserna.


Nästa avsnitt: Lärarutbildningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s