Facket (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

2 december, 2014 av Harkling

I grund- och gymnasieskola finns på 70-talet tre fackförbund, TCO-förbunden SL, för låg- och mellanstadielärare, och SFL för facklärarna,(bild-, slöjd- hushållslärare etc.) medan SACO-förbundet LR, organiserar ämneslärare på högstadiet och gymnasiet. Varje skola har ett fackligt ombud – ett skolombud – vars uppgift är att vara en länk mellan de anställda och fackliga förtroendemän på central nivå och att hjälpa kolleger om delade uppfattningar råder mellan skolledning och anställd.

Lärare har fortfarande, i slutet av 70-talet, vissa förmåner som kan verka märkliga och skapa ifrågasättande och avundsjuka hos andra grupper anställda. En deltidsarbetande, lärare kan till exempel, då hon blir gravid, gå upp på den heltidstjänst hon anställts på och därmed få en högre ersättning under föräldraledigheten än hon har när hon jobbar.

Lärare som anställts på konstitutorial kan aldrig bli uppsagda. De har dessutom förtur till attraktiva tjänster. Ordinarie lärare (O) har förtur framför extra ordinarie (EO) och antal år i tjänst ger kommunpoäng som ökar anställningstryggheten. En EO-lärare med få anställningsår i kommunen lever ett osäkert liv. Om en lärare med många kommunpoäng blir övertalig på sin skola kan denna helt sonika ”knuffa ut” en lärare med färre poäng och den senare måste då kanske lämna en klass och acceptera en mindre attraktiv tjänst, eller i värsta fall finna sig stå utan jobb. Eftersom kommunerna börjar bli mer och mer restriktiva med nyanställningar händer det att lärare med upp emot tio års anställning tvingas byta skola. Det leder ibland till konflikter mellan kolleger och även till aktioner från föräldrar vars barn måste byta lärare. I sådana lägen företräder facket alltid den lärare som har längst anställningstid. Reglerna är solklara.

Nästa avsnitt: SIA-skolan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s