Ändrade villkor (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

16 december, 2014 av Harkling

Det blir en uppgift för den borgerliga koalitionsregering som tillträder 1991 att praktiskt genomföra kommunaliseringen. Alla lärare och skolledare blir nu kommunalt anställda vilket innebär att arbetsförhållanden, löner och pensioner försämras, praktiskt taget över en natt.

Den tidigare centralt reglerade begränsningen av lärares undervisningsskyldighet försvinner och det är upp till rektor att besluta om hur många timmar per vecka varje lärare ska undervisa.
Pensionsvillkoren förändras så att kommunala regler gäller fullt ut och pensionsår intjänade i det statliga systemet förvandlas till kommunala, vilket sänker slutpensionen för de anställda.
Skolorna blir självständiga enheter med ekonomiskt ansvar. Rektors roll som ”företagsledare”, med huvudsaklig uppgift att minimera budgeten, betonas på bekostnad av det pedagogiska ledarskapet.
Åstorparn och hans åsiktsfränder gnuggar händerna. De har lyckats inlemma en kvinnodominerad yrkeskår, som dessutom ansetts orättvist privilegierad, i den lågavlönade, kommunala sektorn.

Den borgerliga regeringen överlevde inte valet 1994, men Karl Bildts ambition att genomföra så stora förändringar att återställare blir omöjliga, tycks ha lyckats i några avseenden. Det är nu som privata alternativ i offentlig sektor blir verklighet. Friskolor dyker upp som alternativ till kommunala skolor. En skattefinansierad skolpeng ska följa med den elev som väljer att gå i en friskola, förutsatt att skolan följer den statliga läroplanen.

Göran Perssons insats i samband med kommunaliseringen av skolan belönas med finansministerposten i den socialdemokratiska regering som tillträder efter den borgerliga förlusten i valet 1994. Samma år träffas en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna om förändringar i de svenska pensionsvillkoren. Det nya pensionssystemet utgår från livsinkomst i stället för att som i ATP begränsas till trettio arbetsår där de femton bästa är avgörande. Då allt är klart och beslutat säger Göran Persson: ”Jag är säker på att de som går i pension om tjugo år inte kommer att bli glada när de ser vad vi har gjort.” 

För lärarna innebär det nya systemet ytterligare en kraftig pensionsförsämring, ställt i relation till att lönerna befinner sig i konstant utförslöpa.

Nästa avsnitt: Politisk pedagogik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s