Nytt avtal II (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

18 december, 2014 av Harkling

En ny erfarenhet för lärarna är att de nu måste börja förhandla individuellt om sin lön och de som byter kommun kan eventuellt få några hundralappar mer, men detta betalar de genom att sälja bort sin anställningstrygghet. I den nya kommunen lasas de som nyanställda och konkurrerar med de som helt saknar erfarenhet. I extremfallet kan den som haft anställning inom ett annat yrkesområde i kommunen och sedan anställts som nyutbildad lärare slå ut en kollega med 15 – 20 års tjänstgöring från annan kommun. I praktiken har lärarna på det sättet blivit livegna på sin arbetsplats.

Osthyvelsmetoden i besparingssammanhang förkastades för länge sedan. Nu krävs “rejäla tag”. Klasserna blir större. Elevantalet ökar. Från att ha legat på mellan 20 och 25 elever per klass, blir siffran i många fall 30 eller fler. Speciallärartjänster skärs bort. Elevvården försämras. Allt fler elever visar sig ha problem av olika slag, men hjälpen uteblir, i de flesta fall med hänvisning till den kärva ekonomin. Om föräldrar och lärare står på sig i sina krav på insatser krävs utredning hos psykolog eller annan instans. Där växer köerna och det kan ta flera år innan utredning görs och åtgärder sätts in. Ofta har eleven då hunnit lämna både klassen och stadiet utan tillräckliga kunskaper. Från ansvarigt håll lägger man skulden på lärarna, som vägrar att anamma nya idéer och ta till sig nya arbetsmetoder som ska eliminera alla svårigheter.

Den fortbildning lärare enligt avtal har rätt till och som nu erbjuds av kommuner med kassabrist, är ofta klart undermålig och handlar snarast om att “förvara” lärarna medan eleverna har lov. Många materielrum och skrubbar blir på det sättet städade och uppdaterade. Eventuell fortbildning får lärarna tillägna sig på egen bekostnad under sin alltmer krympande fritid. Det protesteras i personalrummens soffhörnor och i viss mån i fackpressen, men kommunala skolpolitiker är nöjda.

Nästa avsnitt: Kritik mot facket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s