Kriminalitet i socialt utsatta områden

Lämna en kommentar

22 december, 2014 av Harkling


Vissa Göteborgsskolor har en oroväckande hög andel elever som inte är behöriga till gymnasiestudier. Man har också problem med gängkriminalitet och gör därför en undersökning som redovisas i rapporten ”Rekrytering till kriminella gäng i Göteborg”.
https://www.polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/Vastra%20Gotaland/Rekrytering_till_kriminella_gang_2005.pdf
Däri bekräftas vad man redan visste. De flesta ungdomar som hamnar i kriminalitet kommer från invandrartäta och socialt utsatta områden med högre arbetslöshet, högre ohälsotal och större andel bidragsberoende än övriga Göteborg.

Uppgifterna är framtagna av Göteborgs Stadskansli och avser året 2004. Citat ur rapporten:
”Under en följd av år har skolor som Bergsjöskolan och Gårdsstensskolan haft en minskande andel av elever som har uppnått målen. De unga elever som går ut skolan med icke godkända betyg har svårt att klara sig på arbetsmarknaden. Möjligheten att hitta en legal inkomst och att uppnå ett drägligt liv blir avsevärt mindre. Den livsstil som många unga kriminella kan erbjuda kan då verka lockande för en ung person där levnadssituationen är svår.”
I rapportens slutsatsdel presenteras bilden av den ungdom som ligger i riskzonen att hamna i kriminalitet.
”Riskpersonen tillhör andra generationens invandrare eller så kom han hit när han var liten. När han gick ut grundskolan saknade han godkänt betyg i flera ämnen och det blev svårt att hitta ett jobb men han ville gärna tjäna pengar. Han lever i ett segregerat område, i närheten av grovt kriminella, och började själv begå brott när han var i 12-årsåldern. I likhet med många av sina kamrater lagfördes han för sitt första brott när han var 15 år men det var bara början.”

Nästa avsnitt: Vuxenutbildningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s