Vuxenutbildningen (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

22 december, 2014 av Harkling


Flera kommuner har i besparingssyfte börjat konkurrensutsätta vuxenutbildningen, vilken nu till stor del handlar om undervisning i svenska för invandrare. Runt sekelskiftet tas i Göteborg med politisk enighet ett sådant beslut. Det som tidigare varit Kom Vux ombildas till Studium och när anbuden kommit in visar det sig att Studium ligger mellan 20 och 50 % över konkurrenterna. Men enligt en vänsterpartistisk företrädare handlar det inte bara om ekonomi. Studiums utbildningar håller också låg kvalitet påstår han. Det har varken ledning eller fack tidigare fått några indikationer på.

Merparten av utbildningsuppdragen går nu till ABF (med stark koppling till socialdemokratin) och Lernia (som tidigare var AMU) http://www.lernia.se/om-lernia/var-verksamhet/historia/
Av Studiums femhundra lärare kan bara ett hundratal beredas nytt, likvärdigt arbete. De flesta är klasslärare, många i femtioårsåldern eller äldre och har jobbat länge med undervisning av vuxna. De varken vill eller kan gå ut i grundskoleklasser och arbeta med barn och tonåringar. Men Studiums lärare har anställningsgaranti i Göteborgs kommun. Det innebär att de som inte kan placeras på alternativa tjänster får behålla sin lön trots att de inte har något arbete. Därmed betalar kommunen dubbla löner, eftersom de nya utbildningsanordnarna rekryterar ny arbetskraft. Dessutom har kommunen ett hyreskontrakt för undervisningslokaler på en yta av trettiofemtusen kvadratmeter som kostar pengar. För Göteborgs skattebetalare blir det en dyrbar omställning, men det talar man tyst om.

Nästa avsnitt: ABF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s