Könsroller (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

5 januari, 2015 av Harkling

Det är inte bara beträffande kunskapsinhämtande som den kommunala skolan har svårigheter att leva upp till sin målsättning. Att männen flyr skolan i takt med dålig löneutveckling och försämrade anställningsvillkor främjar inte arbetet för jämställdhet mellan könen, något läroplaner ända sedan 80-talet ålagt skolan att arbeta för.

Göteborgs fria tidning tar upp problemet med kvinnoöverskottet i lärarkåren 7 mars 2009. Rubriken är ”Brist på manliga lärare låser könsroller” http://www.goteborgsfria.se I artikeln, skriven av John Pettersson, konstateras att under år 2008 var sextiosjutusen av Sveriges nittiotusen grundskolelärare kvinnor vilket ger en negativ effekt både på yrkeskåren och på elevernas bild av könsroller. Speciellt viktigt anses det vara för yngre barn att möta män i lärarrollen, något som bekräftas av Maria Hjalmarsson, doktorand vid Göteborgs Universitet. Hon påpekar dessutom att det finns ett speciellt tryck på manliga lärare att ”ta tag i busandet och leva upp till traditionella könsrollsförväntningar” och att kunna ”hantera yrket” genom att till varje pris orka med ansvaret. Utbrändhet anses mer skamfyllt för manliga lärare.
Anders, en lärare som intervjuats i samband med artikeln, tror det är viktigt att ta hänsyn till den syn på könsroller som barn har med sig hemifrån. Han arbetar på en skola med många invandrarbarn och för dessa är det ännu viktigare med manliga förebilder tycker han och tillägger:
”Egentligen finns det bara negativa aspekter om en arbetsplats är så fruktansvärt dominerad av det ena könet”.

Nästa avsnitt: Kristid

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s