Lärares löner I (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

7 januari, 2015 av Harkling

På DN Debatt 5 januari 2012 går Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, ut med storsläggan och kräver 10 000 kr mer i månaden för Sveriges lärare.
Hon får svar av Johannes Åman i en DN-ledare 19 januari. Han tror inte att högre löner räcker för att göra läraryrket attraktivt igen.
”När anställda känner sig fjättrade och omyndigförklarade förlorar de inte bara en känsla av värdighet utan också lusten att ta egna initiativ och göra det lilla extra som krävs för ett riktigt gott resultat. (…) En arbetsgivare måste i dag ha en strategi som syftar till att höja yrkets status”

.
En artikel i GP 16 maj 2012, beskriver det löneuppror som under vintern startade bland sjuksköterskeelever i Umeå och sedan inspirerade enskilda lärare. ”De har äntligen börjat upptäcka den individuella förhandlingens möjligheter, konstaterar Gunnar Wetterberg på SACO och fortsätter:
”Möjligen kan det vara så att lärare drar sig för individuella förhandlingar. (…) Till syvende och sist betalas de offentliganställdas löner med skattemedel, vilket då blir en politisk fråga om fördelning. Vill man vara beredd på att föra satsningar på lönerna i skolan och vården, måste man också vara beredd på att hålla igen i socialförsäkringarna. Men vilket parti vill väcka den debatten?”

Nästa avsnitt: Lärares löner II

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s