Lärares löner II (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

7 januari, 2015 av Harkling

I GP-artikeln (se föregående avsnitt) redovisas en tabell över offentliganställdas medianlön. Det finns ca 200 000 lärare i kommunerna. Förskollärarna ligger på 24 000 kr per månad, grundskollärarna på drygt 26 000 kr och gymnasielärarna på 28 500 kr.

DN jämför i juli 2012 de svenska lärarlönerna med kollegers i andra europeiska länder i artikeln Svenska lärares löner låga i Europa.
”Med samma löneläge som i Tyskland skulle en svensk grundskolelärare tjäna 17 000 kr och en gymnasielärare 23 000 kr mer i månaden.”

En tabell över högsta lön för gymnasielärare visar att Sverige, med sina 32 517 kronor per månad, jämfört med Tyskland, Danmark, Spanien, Norge och Portugal ligger på jumboplats. OECD-snittet är 39 671 kr.

”88 % av de svenska lärarna är anställda i kommunerna, så kommunpolitikerna har det yttersta ansvaret för lönerna”, påpekar Metta Fjelkner, LR, men lärarfackens lönekrav på 10 000 kronor mer i månaden blir som väntat en ”fingertutt”. Igen!
Man får igenom 4,2% innevarande år. Ungefär 1000 kronor mer i månaden beroende på utgångsläget. Därefter hoppas man att ”kommunerna ska ta sitt ansvar” och se till att lärarlönerna höjs i proportion till lång utbildning och ökande krav på merarbete”. Lärarna är besvikna och arga. Igen!
Några demonstrationer ordnas. Sedan är det tyst om saken till i början av oktober. Då klagar flera kommuner över de ekonomiska problem som lärarnas höga lönepåslag medför. Det måste kompenseras med nedskärningar på andra områden.
Men Ann Charlotte Gunnarsson, informationschef på Skolverket, går ut i en ledarartikel i en annonsbilaga från Smart Media, Studera vt 2013, och lanserar läraryrket som ett framtidsyrke. ”Forskningen visar att läraren enskilt har störst betydelse för elevens framgång”, säger hon.

Nästa avsnitt: Politikersyn på lärare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s