Facket (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

8 januari, 2015 av Harkling

Lärarförbundet, (TCO), organiserar tillsammans med SACO-förbundet LR merparten av svenska lärare. Inom Lärarförbundet ryms även skolledare, vilket mött kritik eftersom man förväntas tillvarata både arbetstagares och arbetsgivarrepresentanters många gånger motsatta intressen. Bildandet av Lärarförbundet, som genom sin storlek skulle ge mera tyngd åt den fackliga verksamheten, har inte nått avsedd effekt. Även om Lärarförbundet och LR ofta haft olika uppfattningar i sakfrågor, har de ibland agerat gemensamt, men inte heller då har resultatet imponerat. Tillsammans har de i stället sett lönerna urholkas och arbetsvillkoren försämras.

I den fackliga pressen har det i flera decennier skrivits spaltmeter om hur betydelsefulla lärarna är, hur viktigt det är att höja status och löner och att förbättra arbetsvillkoren, men konkreta resultat har uteblivitt. Lärare har ibland undrat vem facken egentligen företräder, eftersom de för det mesta viker sig för arbetsgivarens, d.v.s. kommunernas, intressen.

Men till en del har lärarna sig själva att skylla. Jobb inom skola, omsorg och vård har av tradition varit kvinnodominerade och setts som ”kall”. Att verksamheterna har fungerat så länge som de gjort hänger samman med att kvinnor i generationer gått på myten och inte ställt berättigade krav på förändring. Efter kommunaliseringen har lärare fortsatt att jobba ideellt för att inte eleverna ska bli lidande. Att sjuksköterskorna gjort löneuppror måste ses som ett sundhetstecken och man kan bara hoppas att lärarna någon gång ska visa samma kurage.
Men vad som skulle hända om alla offentliganställda akademiker i lågavlönade, kvinnodominerade yrkesgrupper gjorde som sjuksköterskorna törs nog ingen politiker tänka på. En stor offentlig sektor förutsätter att löner hålls kvar på en låg nivå. Anständiga löneökningar för välutbildade anställda skulle innebära ett ekonomiskt sammanbrott, alternativt skattehöjningar in absurdum.

Nästa avsnitt: Hot och våld i skolan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s