”Lärarna ska tåla lite våld” (En följetong om skolan)

2

8 januari, 2015 av Harkling

SVT Nyheter rapporterar 23 maj 2012 om en märklig dom och ett märkligt uttalande. Det är Gällivare tingsrätt som anser att lärare ”ska tåla lite våld”. Även DN rapporterar händelsen. http://www.dn.se/nyheter/sverige/ratten-larare-ska-inte-tala-stryk-men-krankning/

Det hela hade sin upprinnelse i att en lärare tog tag i en stökig högstadieelev och avhyste honom från skolans matsal. Han blev då slagen och sparkad av eleven som dessutom mordhotade honom. Eleven dömdes i Gällivare tingsrätt för misshandel och olaga hot, men läraren får inget skadestånd eftersom tingsrätten, med rådman Ingemar Taavola som ordförande vid den aktuella rättegången, menar att
”…Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.” Skolans rektor är kritisk till domen. ”Lärarna ska enligt skollagen ingripa och säkerställa alla elevers trygghet och studiero. Men att jämställa en lärare med en ordningsvakt eller en polis tycker jag inte är rimligt. Lärarna har ingen utbildning för det,” säger han.

Både lärarförbunden och utbildningsminister Jan Björklund rasar och ifrågasätter domen, men Taavola försvarar sitt ställningstagande.
”…Just i det här fallet var det såpass lindrigt våld, men om det här hade varit en privatperson så hade det bedömts på ett annat sätt och i en sådan situation är det lättare att få ett ideellt skadestånd”, förklarar han. Domen överklagas till hovrätten och där håller man inte med Taavola. I oktober står det klart att läraren får skadestånd.

Nästa avsnitt: Hur hanteras skolans arbetsmiljöfrågor?

2 tankar om “”Lärarna ska tåla lite våld” (En följetong om skolan)

 1. harkling skriver:

  Jag kommer ta upp skolbränder i en senare artikel på min blogg http://www.harkling.wordpress.com . Vill ändå gå händelserna lite i förväg och påpeka att enligt statistik jag tagit del av brinner det i en skola per dag i Sverige, vilket kostar samhället ca 300 miljoner kronor per år.

  Gilla

 2. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:
  Grundskollärarens och Gymnasielärarens verklighet är en helt annan än den Skolminister Fridolin från sin ryggsäcks innehåll (Folkhögskollärarutbildning) H A R en ANING om….
  Som Allianspartierna skriver: Inför valet presenterade Alliansen en samlad och gemensam budget för att fortsätta stärka svensk skola. Precis som vi lovade röstade vi för vårt eget budgetförslag. Resultatet är att regeringen nu ska genomföra Alliansens skolreformer. Vi förväntar oss att Gustav Fridolin ser till att de satsningar som riksdagen antagit kommer Sveriges skolor till del. Vi förväntar oss dessutom att tidigare överenskommelser som Friskoleöverenskommelsen ska hållas.Vi samarbetar gärna med regeringen för bättre kunskaper hos eleverna, Christer Nylander (FP) vice ordförande ­utbildningsutskottet, Camilla Waltersson Grönvall (M) riksdags­ledamot utbildningsutskottet, Ulrika Carlsson (C),riksdagsledamot utbildningsutskottet, Annika Eclund (KD) riksdagsledamot utbildningsutskottet På DN Debatt 9 januari 2015
  Själv har jag fört fram följande fundering ang Vuxenutbildning:

  MEN A OCH O ÄR ATT ÄMNES- OCH STADIEBEHÖRIGA LÄRARE RESPEKTERAS, SLIPPER HOT OCH VÅLD FRÅN ELEVER ELLER FÖRÄLDRAR SAMT DET SJÄLVKLARA:
  LUGN OCH RO I KLASSEN GYNNAR ALLA ELEVER. FRÄMST DE SOM HAR SVÅRT ATT LÄRA IN!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: