Hultén mot strömmen (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

9 januari, 2015 av Harkling


Tidskriften Mana skrev 5 juni 2007: ”Jan Björklund vill undervisa historia för att dämpa borgerlighetens ångest inför liberalismens död och det faktum att dagens realliberalism närmar sig 1930-talets fascism”. Detta fick Dilsa Demirbag-Sten att reagera och konstatera: ”När vänsterdebattörer, med en viss koncentration till landets kultursidor, utan att blinka talar om Jan Björklunds skolpolitik som fascistisk, slutar jag läsa”. Eva-Lotta Hultén, kulturskribent på GP och självutnämnd expert på skolfrågor, kände sig träffad och föranlåten att i sin tur kommentera. I GP mars 2012 skriver Demirbag-Sten: ”Hultén har gjort sig känd för att försvara flumskolan mot varje kunskapskrav som framförts under de senaste åren. Att hon känner sig mer bekväm med mindre krav på fakta och vetande är uppenbart(…) så, Eva-Lotta Hultén, tillbaka till skolbänken. Pluggskolan har något att erbjuda alla vilsna själar”.

De journalister som behandlar ämnet skolan tycks eniga om att den kommunala skolan är ett totalhaveri och att något måste göras. Alla utom Eva-Lotta Hultén. I en debattartikel i GP 10 januari 2012, med rubriken Skolregler leder vilse kritiserar hon Björklunds skolpolitik och skyller skolans problem på alliansregeringen.

Hon har också synpunkter på det så kallade Quadricepsprogrammet, en pedagogik som utvecklats i Lorraine Monroes skolor i Harlem och sedan, via Lennart Grosins forskning, börjat tillämpas i svenska skolor. Tre nyckelprinciper finns i programmet: respektera dig själv, respektera dina kamrater, respektera egendom. Dessutom betonas lärarnas roll som ledare i klassrummet. Ett sådant program skapar enligt Hultén osolidariska, icke empatiska ja-sägare. Hennes medicin för att bota åkomman är att förbjuda katederundervisning, ge mer valfrihet för eleverna, ta bort betyg och sänka kraven på kunskap. Som grund för sina påståenden refererar hon till egna erfarenheter och till ”forskning” som hon inte närmare preciserar.

Nästa avsnitt: Att bli kränkt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s