Hur hanteras skolans arbetsmiljöfrågor? (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

9 januari, 2015 av Harkling

En aspekt av arbetsmiljöproblematiken, som behandlats i GP 11 juni 2013, gäller anmälda arbetsskador och tillbud som inte blivit utredda. Göteborgs Stad begår lagbrott enligt Lärarnas Riksförbund. ”Träffad av spark från elev” eller ”Misshandlad av förälder” är några av rubrikerna på rapporterade incidenter. LR:s huvudskyddsombud, Niklas Eriksson har upptäckt att av 20 anmälningar från en och samma arbetsplats har 17 stycken lämnats utan åtgärd. Eftersom arbetsgivaren har skyldighet att utreda arbetsskador lyfts frågan till Göteborgs Stads Centrala Samverkansgrupp (CSG) men inget händer.

Sedan 2011 har 1142 anmälningar kommit in, utan att någon åtgärd har påbörjats och LR har nu gjort anmälan enligt arbetsmiljölagen med krav på redovisning av hur kommunen tänker agera.
GP 12 juni: Hård kritik mot Göteborg. Arbetsmiljöverket överväger granskning. Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, tycker kommunens bristande agerande är mycket märkligt. ”Det handlar om ordning och reda och det tycks man inte ha på det här området. Man har infört ett rapporteringssystem som man inte riktigt tar på allvar”, säger han. Mats Pilhem (V), kommunalråd med ansvar för personalfrågor, påstår sig inte ha känt till att ett stort antal arbetsskadeanmälningar lagts på hög. Hans Hahn, ordförande i Kommunal, hävdar att bristerna i arbetsmiljöarbetet påtalats för arbetsgivaren vid flera tillfällen, men att kritiken i stället för åtgärder lett till begränsningar i fackets möjligheter att följa hanteringen av ärendena.

Nästa avsnitt: Hultén mot strömmen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s