Att bli kränkt (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

10 januari, 2015 av Harkling

Fredag 3 februari kommer Eva-Lotta Hultén igen i GP:s kulturspalt och konstaterar en ökning av antalet elever som anmält att de utsatts för kränkning av sina lärare. ”Att man som elev kanske får en annan lärare efter anmälan hjälper då föga”, tycker hon och hänvisar till ”den starka kollegialiteten inom lärarkåren.”

Söndag 20 maj 2012 skriver Jonas Emtervall, GP, i artikeln Utbytt mot sin vilja om en 61-årig Ljungskilelärare som efter föräldraprotester inte fick ta emot den sista klass hon räknat med före sin pensionering. En skolstrejk gjorde att rektorn böjde sig för föräldrarnas krav. Det påstods att läraren vid flera tillfällen hade kränkt elever.
Hennes egen förklaring lyder: ”När barnen inte sköter sig eller följer det som vi bestämt berättar jag det för dem. Det tycker jag att man är skyldig att göra oavsett om man är lärare, förälder eller en annan vuxen. Och det är klart, om man frågar barnen om de känner sig kränkta när de blir tillsagda av fröken, så kan de ju absolut säga det.” Hon betonar att hon fått stöd från kolleger och från barn och föräldrar i tidigare klasser, till en början också från skolledningen, men sen blev hon ändå fråntagen sin klass. ”Läraren har blivit en person som får kritiseras och kränkas hur mycket som helst. Fortsätter det så här kommer ingen att vilja jobba i den kommunala skolan i framtiden,” säger hon.

Facket, ger henne rätt. ”Skolan är inget smörgåsbord där man kan välja och vraka som man vill. Föräldrar ska inte lägga sig i skolans organisation, säger Annika Levander, LR, och fortsätter: ”Det finns inget som tyder på att de här eleverna far illa i skolan. Det här fallet är unikt och därför så viktigt och prejudicerande. Om inte läraren får vara en ledare i klassrummet så kommer vi att få en ännu sämre kunskapsutveckling i det här landet och ännu svårare att rekrytera nya lärare.”

Nästa avsnitt: ”Snällebetyg”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s