Kritik mot vinstdrivande friskolor (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

22 januari, 2015 av Harkling

Den andra kategorin friskolor som blir föremål för granskning och kritik är de vinstdrivande utbildningsföretagen. Fyra stora koncerner har tagit merparten av marknaden, Baggium, Kunskapsskolan, John Bauergymnasiet, och Academedia, och dessa omsätter enligt Bolagsverket, 3,4 miljarder år 2010. Sverige är det enda land där helt skattefinansierade skolor tillåts gå med vinst och där vem som helst kan äga en friskola, utan att ha någon erfarenhet av skola och utbildningsverksamhet.

En socialdemokratisk kommunpolitiker i Kungsbacka, delägare i Baggium, hamnar i blåsväder efter att ha plockat ut en kvarts miljard kronor ur företaget åren 2006-2010, samtidigt som Skolinspektionen riktat svidande kritik mot verksamheten sedan man konstaterat att mer än hälften av eleverna inte har nått uppställda kunskapsmål. I februari 2011 säljs Baggium utbildning till de norska riskkapitalisterna FSN Capital. (Världens bästa skitskola. UR)

John Bauergymnasiet fanns år 2007 på 27 orter i Sverige och byggde på det pedagogiska konceptet PBL (Problembaserat lärande). I en granskning i TV4 2007 kritiserade man inte bara metodiken utan kunde också visa att elever fått betyg utan att vara närvarande i skolan, stora avhopp hade förekommit och den tidigare huvudägaren hade blivit mångmiljonär på skattefinansierad elevpeng. I oktober 2008 såldes verksamheten till det danska riskkapitalistföretaget Axcel och blev så småningom JB Gymnasiet. I maj 2013 startades avvecklingen av samtliga JB-skolor. Vissa såldes, andra lades ner vilket ledde till att elever som påbörjat utbildning inte kunde avsluta denna, utan tvingades byta skola.

Nästa avsnitt: Friskolan – hot eller möjlighet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s