Skolan som valfråga I (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

23 januari, 2015 av Harkling

Skolan blev, tillsammans med integrationen, den största frågan i 2014 års val och det är tydligt att här finns ett samband. Det är framför allt i så kallade ”utsatta områden” som flest elever lämnar grundskolan utan betyg som ger gymnasiebehörighet. Efter senaste Pisarapporten och sedan det visat sig att bara 5% av lärarkåren är nöjda med sin yrkesstatus (OECD TALIS, 2013) har politikerna bjudit över varandra för att hitta vägar till lösning på skolans problem. Höjda löner, ökad status, mindre klasser, högre krav för antagning till lärarutbildning o s v utlovades från både vänster och höger.

 Sådana lösningar kostar förstås och att kännbara skattehöjningar skulle bli aktuella efter valet 2014 hade nog ingen betvivlat. Den kaotiska situationen som sedan uppstod har gjort Löfven beroende av Mp och V, vilket innebär att tidigare uppgörelser med alliansen, däribland den som rör friskolorna, inte längre förefaller aktuella. Eftersom han dessutom, genom DÖ, förbundit sig att till en början administrera en borgerlig budget, så får vänsterreformerna – mindre klasser och ökad lärartäthet – läggas på is.

Forskning, som pekar på behovet av små undervisningsgrupper, framför allt på lågstadiet, har presenterats med jämna mellanrum under de senaste trettio åren (www.uppsatser.se.) Lite lustigt att Socialdemokraterna först inför valåret 2014 har uppmärksammat detta. I regeringsställning under många år tog de beslut som innebar ökat antal elever i klasserna, indragna grupptimmar och färre lärartjänster. Nu vill de sänka antalet elever med fem per klass på lågstadiet. För detta räknar man med att behöva anställa 4000 lärare. 1990 la de ner utbildningen av speciallärare. Nu vill de inrätta tusen nya speciallärartjänster. En berättigad fråga är var man hittar femtusen utbildade lärare. Eller tänker man anställa obehöriga?

Kostnaden för reformerna beräknas till 2,5 miljarder per år.

Nästa avsnitt: Skolans ekonomi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s