Skolans ekonomi (En följetong om skolan)

Lämna en kommentar

24 januari, 2015 av Harkling

OECD:s utredare Andreas Schleicher tror inte att (S)-regeringens miljardsatsning på mindre klasser är lösningen på skolans problem eftersom Sverige redan i dag satsar mycket pengar per elev (10:e plats på OECD-listan) och klasserna i ett internationellt perspektiv är relativt små. ”Det är i dagsläget inte mer pengar som avgör om den svenska skolan kan vända den negativa utvecklingen” fastslår han i en rapport apropå Pisa-undersökningen.

Sverige har, trots de senaste årens skattesänkningar, ett skatteuttag högt över OECD-genomsnittet (42,8% av BNP) och ligger därmed på 5:e plats i internationell jämförelse. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/
Anslagen till skolan har på 11 år ökat med i genomsnitt 32 100 kr per elev, ändå brottas de flesta skolor med ekonomiska problem och avsedda resultat har uteblivit. Men hur används pengarna? Det finns gott om exempel på hur kommuner runt om i landet möter sparkrav genom att ställa olika gruppers intressen mot varandra. Till exempel rapporterade lokalradions P4 Sjuhärad, 25 september 2011, om hur skolan i Vårgårda måste betala för att äldreomsorgen kostar för mycket och FSS (Föreningen Sveriges Socialchefer) skrev redan 15 november 2007:
”Prioriteringar görs inom socialtjänsten hela tiden, varje dag, eftersom resurserna inte räcker till för alla behov. Men det sker osynligt ute i verksamheterna.”

Om det inte är pengabrist som är förklaringen till svensk skolas dåliga resultat, vad är det då? I en forskningsöversikt från Skolverket presenterad i GP 7 december 2013 http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2202364-bjorklunds-skolpolitik-domd-att-misslyckas anges segregationen som orsak. Föräldrarnas utbildningsbakgrund, arbetslöshet, hög invandring och problemtyngda bostadsområden är de faktorer som visat sig ha störst betydelse och detta är en negativ trend som blivit alltmer tydlig sedan 1990-talet.

Även det fria skolvalet anses enligt rapporten ha bidragit till försämringen.

Nästa avsnitt: Politik och segregation

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s