Återförstatligande (Kan skolan bättre?)

Lämna en kommentar

26 januari, 2015 av Harkling

Den bild jag har målat upp av svensk skola är mörk, men även om man lämnat avgrundens rand och nått dess botten så går det fortfarande att ta sig upp. Förutsatt förstås att politikerna kan enas om vilket sorts utbildningssystem de vill ha. Min följetong fortsätter nu med underrubriken ”Kan skolan bättre” där jag har samlat ett antal förslag på åtgärder som skulle kunna hjälpa elever till en högre kunskapsstandard.

Att förändra skolan med kommunerna som fortsatt huvudansvariga är en utopi anser Jan Björklund och kräver därför ett återförstatligande. Här har han, enligt en opinionsundersökning våren 2014, stöd från 60 % av Sveriges befolkning och dessutom från flera andra partier.

Kommunen har som huvudansvariga för svensk grundskola visat åtskilliga prov på inkompetens (avsnittet ”En skröplig 50-åring”). Folkpartiets karriärtjänster har resulterat i ytterligare ett exempel när förstelärartjänster tidsbegränsas i en del kommuner för att, tvärt emot den förra regeringens intentioner, dras in då statsbidraget upphör, eller då man väljer att skicka tillbaka de statliga pengarna hellre än att betala lärare retroaktivt. Flera kommuner har inte ens sökt bidraget.

Att ta ifrån kommunerna arbetsgivaransvaret för lärarna bör därför vara det första konkreta steget på vägen till en bättre skola. Dessutom bör systemet med kommunpoäng tas bort, så att lärare med lång yrkeserfarenhet kan byta arbetsgivare utan att riskera uppsägning  på grund av för få kommunpoäng. Detta bör ju även ligga i kommunernas intresse eftersom de kommer behöva konkurrera om kompetent arbetskraft.

Nästa avsnitt: Vem ska leda skolan?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s