Bättre lärare med bättre lärarutbildning (Kan skolan bättre?)

2

30 januari, 2015 av Harkling

Sedan 1988, då grundskollärarutbildningen startade, har blivande lärare utbildats med inriktning sv/so eller ma/no. Trots att systemet med stadieindelning (L-, M-, H-stadium) officiellt avskaffades 1994 så har det i praktiken levt kvar, vilket innebär att klasslärare, utbildade i sv/so, lagt grunderna i matematik, medan ma/no-lärarna påbörjat läsinlärning i årskurs 1. Båda grupperna har alltså varit obehöriga i hälften av de ämnen de undervisat i (avsnittet ”Ny lärarutbildning”). Justeringar har gjorts under årens lopp, men fortfarande råder diskrepans mellan utbildning och kompetens/behörighet.

Här krävs en anpassning av lärarutbildningen till hur skolans verklighet ser ut och dessutom en kraftig uppstramning med högre krav på studenterna och med rekrytering från andra grupper än i dag. Utbildningen bör innehålla mer ämnesmetodik, fler och längre praktikpass i olika typer av skolor och områden, mer inslag av retorik och berättarteknik, mer om aktuell forskning, mer träning i ledarskap, mer kunskap i krishantering, mer om hur man bemöter föräldrar, inte minst de med andra värderingar än de svensk skola står för.

Med en medioker utbildning i bagaget har svenska lärare i  flera decennier tvingats uppfinna hjulet på nytt. Mycket av det man behöver kunna som lärare får man inte på lärarhögskolorna, utan genom erfarenhet och via äldre och mer rutinerade kolleger. Ett tag talades det om att varje nyutbildad lärare skulle ha en mentor under sitt första anställningsår. Hur många har fått det i organiserad form?
Åtskilliga lärare har valt att gå i för tidig pension och få vill jobba kvar efter 65-årsdagen. Dessa äldre lärares kompetens skulle kunna tas till vara genom att de anställs som mentorer och blir ett stöd för yngre kolleger.

Nästa avsnitt: Lyssna på lärarna – för elevernas skull!

Annonser

2 thoughts on “Bättre lärare med bättre lärarutbildning (Kan skolan bättre?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s