Går det att sänka skolans kostnader? (Kan skolan bättre?)

1

7 februari, 2015 av Harkling

Kostnaden för svensk utbildning har ökat anmärkningsvärt mycket de senaste 12 åren (avsnitten: ”Skolans ekonomi” och ”Mer resurser eller mer respekt”) utan att kunskapsnivån höjts. Från många håll kommer frågan om det verkligen är mer resurser som ger resultat, eller om det i stället är en fråga om hur resurser används.
För privatkonsumenten gäller att anpassa inköpen till plånboken och avstå från sådant som inte är absolut nödvändigt. Samma regel gäller för offentlig konsumtion och kanske innebär det på sikt att var och en själv måste betala mer för att få tillgång till samhällsservice. Det blir politikernas uppgift att göra prioriteringar. Var ska vi satsa? Var ska vi skära ner? Vad ska vi ta bort? Är det rimligt att ställa kommunala åtaganden mot varandra och ta pengar från en grupp för att finansiera en annan? Vilka områden ska få högsta prioritet?

Kan prioritering ske inom olika områden för att göra basfunktionerna mer effektiva. Är det till exempel skolans sak att se till så barnen alls kommer dit? Är det skolans sak att se till att de får ordentlig frukost? Är det självklart att skollunchen ska vara gratis? Kanske skulle den till och med upplevas som godare om den var valfri och betingade en liten avgift? Är det självklart att skolan ska betala utflykter och studiebesök? Eller avstå från dem när pengar inte finns i budgeten? Är det självklart att elever i frivillig skolform (gymnasiet) ska få böcker och datorer eller skulle de själva kunna betala en del av kostnaden? Är det skolans sak att köpa in frukt till lågstadiebarnens fruktstunder? Var börjar föräldrarnas ansvar? Om och när sådant ansvar saknas, är det då självklart att skolan ska träda in i föräldrarnas ställe? Kan andra instanser i samhället ta över, så att skolans resurser kan användas till det skolan är tänkt för; att förmedla kunskap och utbilda de unga så att de klarar av sitt vuxenliv?
Det har blivit en principsak att lägga jämlikhetsperspektiv på den kostnadsfria skolan, men kanske är det en målsättning som överlevt sig själv? Några plåsterlappar och lite kosmetika här och där för att upprätthålla den ursprungliga idén om skattefinansierad, likvärdig utbildning för alla räcker inte, utan här behövs genomgripande förändringar. Hur många individer utanför arbetsmarknaden kan Sverige acceptera? Här finns mycket för både nytillträdda partiledare och gamla etablerade sådana att fundera över.

Nästa avsnitt: Att avliva myter

Annonser

One thought on “Går det att sänka skolans kostnader? (Kan skolan bättre?)

  1. norah4you skriver:

    Ja det går att sänka skolans kostnader, totalt sett, om vi satsade pengar de första skolåren, om vi såg till att elever inte bara ”skall med” till nästa klass, om alla lärare i en skola är ämnes- och stadiebehöriga (vilket kräver avsevärd satsning i form av löneupphämtning för försämrad relativ lön förr hade riksdagsmän lägre lön än lärare….)

    Men framför allt: Skolan totalt sett kan spara avsevärda pengar om Komvux inte hade behövts som alternativ för alldeles för många som borde fått hjälp tidigare. Hjälp att lära sig lära in, samt hjälp att välja linje på gymnasiet som kan leda till rimliga möjligheter att få jobb.

    Se: Tar 12 år att utbilda till ungdomsarbetslöshet, Norah4you 30 mars 2013

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s