Högstadieskola i Malmö stänger. Igen!

2

2 mars, 2015 av Harkling

Med avsnittet om Andreas Schleichers sju myter avslutades min ”betraktelse” över svensk skolas ut- och avveckling, men jag måste ändå kommentera det senaste nederlaget på skolfronten. Att lärarna fortfarande inte tillåts utföra sitt uppdrag på adekvat sätt belystes i gårdagens rapportering om stängning av Värner Rydénskolan i Rosengård.

Det har hänt tidigare I Rosengård. Förra gången var hösten 2013. Den fackliga företrädare som intervjuades i Rapport i går ( 1 mars) sa: ”Problemet för våra medlemmar är att om man tar i en elev och man känner att man måste det, så råkar man lite illa ut hos arbetsgivaren, men ibland är det nödvändigt.” http://www.svtplay.se/video/2687948/rapport/rapport-rapport-261
Den lärare som vid behov tar i en elev, vilket är tillåtet enligt praxis efter en hovrättsdom 2012, riskerar alltså att få stå till svars inför arbetsgivaren för att han/hon utfört sitt arbete enligt gällande regelverk. Är det konstigt att lärare då väljer att inte ingripa, utan ser mellan fingrarna på mycket av det som händer , även om det är sådant som rätteligen borde tas upp och redas ut?

Utlösande faktor i Rosengård var ett bråk mellan olika elevgrupper och detta var i sin tur resultatet av att arbetsgivaren/kommunen, trots lärarnas protester, beslutat trycka in fler elever i den aktuella skolan än vad som var hanterbart. Är någon förvånad över det inträffade? Kommunala skolpolitiker tycks vara helt verklighetsfrämmande och saknar uppenbarligen all kunskap och insikt om hur skolan fungerar. Att nu rätta till problemen; placering av elever, sjukskrivna lärare, återläsning etc. blir förmodligen mycket dyrare än om en ny klass hade inrättats från början i en annan skola. Återigen ett bevis på att kommunen inte klarar av huvudmannaskapet för skolan.

Annonser

2 thoughts on “Högstadieskola i Malmö stänger. Igen!

  1. Möjligen de som ville hålla nere lärarlönerna och göra skolan billigare, men det är förmodligen samma kategori. 🙂

    Gilla

  2. norah4you skriver:

    Vilka utom vänsternissar och politiker trodde att pedagogiskt outbildade var lämpliga som huvudmän för skolan?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s