Anpassad kvinnokamp

Lämna en kommentar

8 mars, 2015 av Harkling

Internationella Kvinnodagen 8 mars 2015 lider mot sitt slut och den har varit sig lik. Tidningar, TV och radio har levt upp till förväntningarna i form av artiklar och intervjuer med ”rätt” personer. Några demonstrationer har dragit fram i de större städerna, väletablerade ”kvinnosakskämpar” har betonat vikten av fortsatt kamp. I DN  har Lena Andersson ifrågasatt Vasaloppsåkande damers mascara – och i morgon är allt som vanligt igen.

Då fortsätter ensamstående morsor kämpa för att få ihop ekonomin, kvinnliga pensionärer med hemmafrubakgrund lika så. Offentliganställda kvinnor tröskar på i sina låglönejobb och efter arbetsdagens slut tar de huvudansvar för hem och barn, precis som generationerna före dem. Och männens löner fortsätter, precis som de gjort senaste 20 åren, att ligga ca 15 % högre än kvinnornas.

Med tanke på den långa röda regeringsperioden under 1900-talet och de första åren av 2000-talet är det märkligt att inte mer har hänt. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har i sina programförklaringar tryckt på kvinnors rätt till arbete och jämställd lön de senaste 100 åren. Samtliga övriga partier har efterhand hakat på. Mycket snack har det varit, men förfärande lite verkstad. På 70-talet kom kvinnorna ut på arbetsmarknaden, som en följd av att deras önskemål råkade sammanfalla med politikers och ekonomers, när arbetskraften behövdes i en svällande offentlig sektor. Att ge dessa kvinnor lön i nivå med männens har däremot aldrig varit aktuellt, eftersom hela välfärdssystemet då skulle braka ihop. Offentlig sektor byggde, då som nu, på kvinnors ideella arbete och ingen – vare sig fack eller arbetsgivare – vill på allvar se en förändring. Militanta kvinnogrupper från 70-/80-talen, ropade förgäves på den sortens jämställdhet, men de har nu ersatts med en ny typ av rödrosiga kvinnokämpar, mera salongsfäiga än sina föregångare, som ägnar sig åt sådana väsentligheter som införande av det könsneutrala ordet ”hen”, att låta barn själva bestämma vilket kön de ska tillhöra och att skapa BH-fria zoner i badhusen. Det har slagit väl ut och med sådana framgångar i bagaget kan man kanske hoppas att de nu kan ta tag i mer lågprioriterade problem, som de där jämställda lönerna, en rimlig fördelning mellan jobb och hemarbete och ett stopp för könsstympning av flickor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s