Skola, trängselskatt, kriminalitet och politiska snilleblixtar

1

21 mars, 2015 av Harkling

Jag hade vid tiden för kommunaliseringen rollen som fackligt ombud på en skola där jag arbetade och mycket av min förtroendetid ägnades åt samtal med uppgivna kolleger. Missnöjet i lärarleden sjöd överallt. Nedskärningar hade gjort jobbet tyngre och löneökningarna var minimala. Något måste göras, så jag kontaktade Skolstyrelsens ordförande (S) och bad honom komma ut till oss för en diskussion med kollegiet i syfte att sätta fokus på de allt mer akuta problemen. Han sa blankt nej, med motiveringen att han skulle kunna bli påverkad av lärarna och det ville han inte. Hoppsan! Är det inte en folkvalds uppgift att lyssna på alla gruppers önskemål för att försöka jämka samman dem och sedan ta beslut som så långt möjligt tillgodoser allas intressen? Den frågan besvarades undvikande och något politikerbesök blev det inte.

Inte då. Några månader senare kom de. En hel delegation med företrädare från olika partier. Men inte för att tala med lärarna. De diskuterade med rektor inne på hans expedition. I slutet av lunchrasten, när eleverna hade gått ut, kom de till bamba och fick en gratis skollunch i personalmatsalen. (Lärare, som ville äta där, måste betala för maten.) Politikerna satt kvar tills lektionerna hade börjat och alla lärare hade återgått till sina klassrum. Då förflyttade de sig till personalrummet för att dricka kaffe, som betalades ur lärarnas kaffekassa. Sen lämnade de skolan.
På nästa skolstyrelsemöte hade en av S-ledamöterna ett radikalt förslag. Hon tyckte att det importerade kaffeporslinet i skolans personalrum omgående borde bytas ut mot svensktillverkat.

Den senaste veckan har jag vid två tillfällen haft anledning dra  paralleller till denna händelse.

Först i samband med senaste beslutet angående trängselskatt och Västlänksbygge. Trots tungt vägande argument och en klart uttalad opinion vägrar politiker lyssna på de väljare de fått förtroendet att representera. När Martin Wannholt slår larm om oförutsedda kostnadsökningar går man från Göteborgs stad till pressträff och dementerar påståendet. Bara några dagar senare slår Stadsrevisionen larm om kostnadsökningar på ytterligare ca 70 miljoner. Trots detta tas det slutgiltigt beslutet.
”Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) säger till Västnytt att han är oroad över en negativ utveckling – siffrorna har blivit sämre jämfört med rapporten för ett år sedan.
Tyvärr ser vi samma fel och brister ett år senare. Mycket är inte åtgärdat. Förra året låg de ekonomiska överdragen på 30-40 procent. Nu ligger de på 50-60, säger han.” (GT, 18 mars 2015)

Den andra händelsen, som påminde om skolpolitikernas besök, var Löfvens snabba visit i Biskopsgården, vilken refererades i dagens GP. Han anlände kraftigt försenad, träffade representanter för kyrka, socialtjänst och företagare, men hade inget att tala om med alla de människor som samlats för att möta honom och diskutera våld och kriminalitet i stadsdelen.

Skolpolitikernas svar på problemen i skolan var nytt porslin i fikarummet.

Göteborgspolitikernas svar på fördyringar av projektet och kritik från medborgarna är att befria Backa-borna från trängselskatt. 

Löfvens svar till boende i Biskopsgården är skärpta vapenlagar.

Alltsammans plåsterlappar på symtomen, men ingenstans ett botemedel mot den underliggande sjukan.

En tanke på “Skola, trängselskatt, kriminalitet och politiska snilleblixtar

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:
  Vänligen läs följande i den rebloggade artikeln.
  …Missnöjet i lärarleden sjöd överallt. Nedskärningar hade gjort jobbet tyngre och löneökningarna var minimala. Något måste göras, så jag kontaktade Skolstyrelsens ordförande (S) och bad honom komma ut till oss för en diskussion med kollegiet i syfte att sätta fokus på de allt mer akuta problemen. Han sa blankt nej, med motiveringen att han skulle kunna bli påverkad av lärarna och det ville han inte. Hoppsan! Är det inte en folkvalds uppgift att lyssna på alla gruppers önskemål för att försöka jämka samman dem och sedan ta beslut som så långt möjligt tillgodoser allas intressen? Den frågan besvarades undvikande och något politikerbesök blev det inte.

  Läs det en gång till och tänk efter vad S-politikern säger i klartext: Det är inte läge att ändra vår (S) beslutade skolpolitik.
  Läs sedan längre ner i texten:

  Men inte för att tala med lärarna. De diskuterade med rektor inne på hans expedition. I slutet av lunchrasten, när eleverna hade gått ut, kom de till bamba och fick en gratis skollunch i personalmatsalen. (Lärare, som ville äta där, måste betala för maten.) Politikerna satt kvar tills lektionerna hade börjat och alla lärare hade återgått till sina klassrum. Då förflyttade de sig till personalrummet för att dricka kaffe, som betalades ur lärarnas kaffekassa. Sen lämnade de skolan.
  På nästa skolstyrelsemöte hade en av S-ledamöterna ett radikalt förslag. Hon tyckte att det importerade kaffeporslinet i skolans personalrum omgående borde bytas ut mot svensktillverkat.

  Denna von oben version av ”tyck som jag, jag vet bäst” har genomsyrat hela svenska Socialdemokratiska politiken från den dag då makarna Alva och Gunnar Myrdals bok Kris i befolkningsfrågan publicerades. Inget tal om Alla människors lika värde. Vissa (S) visste ju bättre. Socialdemokraterna ansåg sig VARA Staten. Självfallet ansåg de då som nu att de ägde och äger rätten att besluta vad som är rätt och vad som är fel.

  Senaste Socialdemokratiska ”bravaderna”, förlåt men i klartext grova klavertramp:

  Läs: Bryr du dig om eller ”samlar” du poäng Löfvén
  för att inte tala om utrikesminister Wallström som tycks tro att Sverige och speciellt det socialdemokratiska partiet står över alla andra i humanitetsfrågan…..

  Men det var en socialdemokratisk regering 1938 då spöstraffet omdöpt till prygel förbjöds på svenska fängelser…. för att inte tala om att det krävdes en borgerlig regering för att få stopp på barnagan!
  Medeltid har Socialdemokraternas ministrar ingen aning om när, var och hur det var ens i vårt eget land. (Strängare lagar då)
  Se Margot Wallström – 1938 var inte Medeltid i Sverige

  Jag är ingen gåsapåg och inte från Skåne, född KK1 här i Göteborg och som väl alla vet en tjej i sina bästa år (65). Men nog vore det tacknämligt om vi alla kom ihåg frasen : När man ser det lite grann från ovan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s