Eva-Lotta Hultén och dikotomierna

1

12 april, 2015 av Harkling

”Falska dikotomier är kraftfulla och farliga ordvapen” hävdar Eva-Lotta Hultén i sin krönika, Gp 12 april 2015. En definition på dikotomi i logiksammanhang lyder: Division av en klass i två varandra uteslutande underklasser. I retoriken tillämpas detta, precis som Hultén säger, genom att två alternativ ställs mot varandra och att dessa två påstås vara de enda möjliga. Det kallas då för falsk dikotomi. Så långt har hon rätt, men sedan seglar hon vilse och hamnar som vanligt i pannkakan.

På välkänt manér, utifrån generaliserande påståenden ryckta ur sitt sammanhang, redovisar Hultén först sin inställning till tiggeri och gör sedan en något långsökt övergång till Sverigedemokraterna och Björn Söder. Hela argumentationen bygger på den så kallade ”halmgubben”, en av flera varianter av falsk dikotomi, som innebär att man förvanskar ett uttalande från motparten eller tillskriver denne en åsikt eller ståndpunkt som inte har framförts.

I synen på hur tiggare ska behandlas i det svenska samhället ifrågasätter hon åsikten att svensk hjälp gör tiggarnas hemländer mindre villiga att vidta åtgärder som kan förbättra deras situation. Det finns inga bevis för sanningshalten i ett sådant påstående, men brist på bevis behöver i retorik och forskning inte innebära att påståendet är felaktigt. Det anser däremot Hultén och gör sig därmed skyldig till ytterligare ett exempel på falsk dikotomi eftersom några bevis för hennes egen tes inte heller existerar.

Det är inte första gången Hultén använder tvivelaktiga metoder för att driva sina egna grumliga teorier och hon gör det genom att tillämpa just den typ av dikotomier som hon ifrågasätter och anser att ”världen inte behöver”. Ett exempel är hennes fördömande av utredningen ”Det tar tid”.

Den nu aktuella krönikan avslutar hon med orden: ”Om vi inte står ut med komplexitet så är det oss själva vi behöver arbeta med…” Kanske är det just det hon borde göra!

Annonser

One thought on “Eva-Lotta Hultén och dikotomierna

  1. SasjaL skriver:

    Om ett annat land tar på sig kostnader av ett eller flera inrikesproblem, så är det väl bara ”tacka och ta emot” för hjälpen … (Nu har väl varken Bulgarien eller Rumänien lämnat något officiellt tack, vad jag vet …)

    Vad man tycker och tänker om tillhörande transportverksamhet i berörda länder, är en intressant fråga …

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s