Hur läser du egentligen?

Lämna en kommentar

14 april, 2015 av Harkling

De flesta barn knäcker läskoden i årskurs 1. Det är den tekniska delen av läsinlärning och den är bara ett första moment i läsandet. Sedan återstår att, bland annat genom utökat ordförråd, förstå det lästa, att själva kunna uttrycka sig i text, att stava rätt, att använda en korrekt grammatik, att anpassa stilen till läsaren och så vidare.

Sist, men inte minst, handlar det om att läsa kritiskt, ta ställning till det lästa och att argumentera både muntligt och skriftligt. Det är lärarnas ansvar att enligt läroplanen leda och stötta i den processen och det är lärarna som med hjälp av rätt pedagogik, är ansvariga för att eleverna når önskat resultat.

Så borde det i alla fall vara, men Pisa-rapporter och signaler från den akademiska världen visar något annat. Nu har Skolverket konstaterat att ingen annan förklaring finns på svenska elevers svaga prestationer än en skola som inte håller måttet

Att sökande till lärarutbildningen kommer in på mediokra betyg är välkänt, men ibland undrar man hur det står till på journalisthögskolan. Utbildade journalister borde vara experter på skrivande, men alltför ofta ses, även i de större tidningarna, varierande grader av språkliga klavertramp, allt från stavfel och grammatikmissar till särskrivningar och luddiga formuleringar. En del kan säkert förklaras med stressig arbetssituation och tidsbrist, men alltför mycket visar på rena kunskapsluckor. Dessa kompenseras sedan genom användande av krångliga och lågfrekventa synonymer för vanliga, svenska ord. Man kan tänka sig de unga journalisterna febrilt letandes på Synonymer.se för att kunna framstå som intellektuella, trovärdiga och språkligt kompetenta. Tyvärr blir effekten den motsatta.

Och roten till det onda kan sökas i en utarmad skola som i snart 25 år lågprioriterat kunskap och inte uppfyllt sitt viktigaste uppdrag: Att förmedla grundläggande kunskaper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s