(S)ahlinsk kunskapssyn

2

26 april, 2015 av Harkling

GP har under den gångna veckan skrivit om nedskärningarna på Karl Johansskolan. Både antal elevassistenter och antal specialpedagoger kommer att halveras, samtidigt som elevantalet ökar. Detta kan tyckas märkligt efter Löfvens utspel om satsningar på mindre klasser och fler speciallärare, speciellt med tanke på Göteborgs rödgröna styre, men här har tydligen lokalpolitikerna en annan uppfattning än den egna partiledningen.

Riktigt intressant blir det då Cynthia Runefjärd, sektorschef för utbildningen i Majorna-Linné påstår att det inte handlar om nedskärningar, utan om ett ”anpassningsarbete” och då skolans rektor, Nahid Rezaei, viftar bort oroliga föräldrar med påståendet att ”tre specialpedagoger är fullt tillräckligt för skolans behov och för övrigt finns möjligheten till inköp av fler I-pads”. Vilken kompetens och utbildningsbakgrund har denna rektor? En tidigare – Annika Kummel – avgick i protest, när hon insåg att hon med dåvarande resurstilldelning inte skulle kunna leva upp till skollagens krav .

Ekonomiska resurser är emellertid inte hela lösningen på skolans problem. Minst lika viktig är den pedagogiska kompeten i alla led, från politiker via skolledare till undervisande personal. DET vill (S) fortfarande inte inse, vilket senast bekräftades av Mona Sahlins uttalande i radions ”Studio Ett” (P1 23/4). Hon tycker Sverige har en alldeles ”för snäv syn på kompetens” och föreslår att somaliska kvinnor utan formella kvalifikationer ”bör kunna användas inom förskola och fritidshemsverksamhet, eftersom de har uppfostrat många barn.”

Det är med precis denna nonchalanta utbildnings- och kunskapsföraktande inställning, som vänsterregeringar under fyra decennier målmedvetet har jobbat på att sänka skolpersonalens kompetens och därmed orsakat härdsmältan i utbildningssystemet.

Annonser

2 thoughts on “(S)ahlinsk kunskapssyn

  1. SasjaL skriver:

    ”bör kunna användas inom förskola och fritidshemsverksamhet, eftersom de har uppfostrat många barn.”

    Hade det varit en vit man som sagt detta, så hade det varit rasism …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s