Kris hos Moderaterna

3

6 maj, 2015 av Harkling

GP rapporterar i dag (6 maj) om hur Västlänken resulterat i flera motioner till Moderaternas distriktsstämma. Partiet beskrivs som ”splittrat och oenigt”. Representanter finns både för och emot Västlänksbygget. Där är de som vill låta Martin Wannholt komma tillbaka in i värmen och stödjer hans kritiska hållning och det finns andra som vill följa Jonas Ransgårds linje att hålla ingångna avtal. Prestige har blivit viktigare än att lyssna på vad en överväldigande majoritet väljare vill och att ta hänsyn till de allt fler allvarliga problem och ökande kostnader som bygget antas medföra. Johnny Magnusson tar ändå priset när han förklarar att han ”skiter i vad de tycker” om stämman skulle besluta något som går mot hans linje. Politikerförakt har det skrivits mycket om på senare år. Kanske har det sin grund i politikers ”väljarförakt”.

Förra året talade jag med en journalist med insyn i den moderata kärnan och han beskrev partiet som extremt toppstyrt. Reinfeldt höll alla i ett järngrepp och krävde total lojalitet, men hans avgång tycks ha släppt uppdämda krafter lösa. Den irritation som nu visar sig, inte bara i Göteborg, utan i hela landet uppstod, föga förvånande, i samband med Decemberöverenskommelsen, vilken har en sak gemensam med det göteborgska västlänksbeslutet. Båda verkar ha drivits igenom utan vare sig eftertanke eller konsekvensanalys.

Dagens industri ägnar i dag flera sidor åt DÖ och Thomas Gür talar om ”vallöftessvek, uppgivenhet och handlingsförlamning” http://www.di.se/artiklar/2015/5/5/debatt-overenskommelsen-ar-ett-valloftessvek/  och tror inte den kommer att hålla ens fram till 2018. Man kan bara hoppas att han har rätt. Varken Anna Kinberg Batra eller någon annan alliansföreträdare har lyckats med den pedagogiska uppgiften att förklara DÖ:s existensberättigande. För en vanlig väljare framstår den som helt obegriplig. Borgerliga partier förbinder sig att under fyra år släppa igenom vänsterpolitik dikterad av Jonas Sjöstedt. Efter nästa val räknar man med att, som tack från vänstern, få stöd för en borgerlig minoritetsregering. Men tänk om det blir en vänsterdominerad minoritetsregering igen – ska borgerliga politiker då driva vänsterpolitik i ytterligare fyra år?

Motivet för DÖ:s tillkomst var att isolera Sverigedemokraterna, ett parti som fortsatt växa efter valet och i vissa opinionsmätningar tangerar 20 %. Detta parti stöttar sig Alliansen sedan på i frågor som inte rör budgeten. Hela 102 tillkännagivanden har man gjort mot regeringen med hjälp av SD. Det är svårt att se på vilket sätt det skulle vara mer legitimt att släppa igenom vänsterpolitik (även om partiet inte längre officiellt kallar sig kommunister) än att öppet samarbeta med SD i de frågor där man är överens. Det finns ett bra ord för sådan dubbelmoral: Hyckleri!

Annonser

3 thoughts on “Kris hos Moderaterna

 1. norah4you skriver:

  Toppstyrt? Bara här i Göteborg. Annars har regeln ”öppet tills beslut fattats i demokratisk ordning. Sedan följa det beslut som fattats”. Vilket gett moderater i hela landet, utanför storGöteborg, möjlighet att ventilera åsikter och diskutera. självfallet inom ramen för gällande Partiprogram.

  Gilla

  • harkling skriver:

   Avvikande åsikter inom partiet redovisades inte öppet under Reinfeldts tid så som nu sker.

   Gilla

   • norah4you skriver:

    Det har du rätt i. Men om du följer debattartiklar i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen, så märktes detta – fritt fram till beslut fattat (självfallet inom ramen för partiprogram) När beslut fattats, så ställde alla utåt upp bakom demokratiskt fattat beslut. Det är det som krånglar till det nu. Det finns en fråga om DÖ verkligen hade demokratisk förankring i M samtidigt som DÖ i sig strider texten i Regeringsformen och än mer strider mot förarbeten till Regeringsformen från 70-talet…..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s