Åldersdiskriminering och fördomar

3

7 maj, 2015 av Harkling

Mata duvorUnder rubriken “Äldre I Sverige har låg status” beskrev Peter Letmark i DN, 4 mars, hur det svenska samhället ser på äldre personer. Han kunde konstatera att gamla inte är särskilt respekterade och refererade till en undersökning från World values survey som visar att bara ett land i världen rankar äldre lägre än Sverige gör.

Någon definition på vilka som innefattas i begreppen ”äldre” respektive ”gamla” gav han inte och på den punkten tycks det råda förvirring. Komparation av adjektivet ”gammal” blir ”gammal – äldre – äldst”. Den som är ”äldre” borde alltså ha uppnått en högre ålder än den som är gammal, men så är det inte. När man talar om en person som ”gammal” så handlar det oftast om mycket hög ålder. ”Äldre” tycks däremot vara ett vidare begrepp.

Både ”gammal” och ”äldre” innebär ett exkluderande, ett underförstått ”för gammal för…”, men var börjar det? Migrationsverket gick på pumpen efter att ha åldersdiskriminerat en 52-årig arbetssökande och det visade sig då att ingen över 36 år kallats till intervju! Därmed borde ”för gammal” börja vid 37 år!

Personer över 55 anses ha svårt att komma tillbaka i jobb om de blivit arbetslösa. De har då 10 år kvar till pension. Om 55 är ”för gammal för arbetslivet” borde rimligen pensionsåldern sänkas, men i stället talas det om en höjning, kanske till 70.

En allmänt accepterad gräns för ”äldre” går vid fyllda 65 och med begreppet ”pensionär”. Vad är utmärkande för pensionärer? Jag bad vid ett tillfälle mina elever om definitioner och fick följande:

Dom är gamlingar.                          Dom är nästan döda.  

Dom kan inte lära sig nya saker.       Dom vet inget om teknik.

 Dom jobbar inte.                            Dom kommer inte ihåg saker.

Dom har tråkigt.                             Dom är rynkiga.        

Dom har inget att göra.                   Dom sitter i parken och matar duvor.        

Dom är arga.                                  Dom klagar på allting.      

                   Dom tränger sig före i kön.

Jag är rädd att även en stor del av den vuxna befolkningens uppfattning närmar sig dessa fördomar, men applicera beskrivningen på personer som Amelia Adamo, Lill Lindfors eller Björn Skifs och upptäck hur fel det blir!

De sista 40-talisterna fyllde 65 år 2014 och den generationen matar inte duvor. ”65 är det nya 45!” ropar ”Skattebetalarna” glatt när de argumenterar för att stoppa ”silverskatten”. http://www.skattebetalarna.se/kampanj/65-ar-det-nya-45

Annonser

3 thoughts on “Åldersdiskriminering och fördomar

 1. norah4you skriver:

  Ändå sitter jag här, 65 år drygt, och minns när jag var barn på 50-talet och mormor som dog -52 hade fyllt 70 och var ju gammal, på den tiden var de gamle några man såg upp till…. men något gick snett senare för respekten för kunskap oavsett hur den var inhämtad, den försvann med vinden.

  Gilla

  • harkling skriver:

   Det var just detta Letmarks artikel handlade om. Hur synen på äldre/gamla har förändrats för varje generation och hur åldersfixering och ungdomsideal numera präglar politik och samhällssyn. Den kunskap och erfarenhet som en äldre generation besitter tas inte till vara och detta kan bara vara negativt för samhället.

   Gilla

   • norah4you skriver:

    Något hände, som jag ser det på 70-talet. Delvis p.g.a. att Grundskolan infördes i hela landet. Delvis p.g.a. många för att få studera eller få de jobb de ville ha, jobb fanns ju att få, flyttade långt ifrån den äldre generationen.

    Jag minns när jag flyttade tillbaka till Göteborg där jag är född, hösten 1971 återkom jag, så var det många från min gamla klass som börjat på Chalmers och flertalet av dem åkte kanske hem en gång i månaden. Som mest. Träffade någon här nere. Gifte sig och fick barn. Själv var jag utan familj m. med sällskap och ändå åkte jag upp till Linköping som minst var tredje vecka. Talade med mamma, mostrar, fastrar och farbröder samt mammas äldre släktingar om inte varje vecka så nästan. Mina gamla studentkompisar ringde inte ens sina föräldrar varje vecka. Åkte kanske upp till födelsedag, jul och ev. midsommar utöver något besök ytterligare om året. Hur mycket lärde sig deras barn av den äldre generationen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s