Jobba längre men stå inte i vägen för de unga på arbetsmarknaden!

Lämna en kommentar

9 maj, 2015 av Harkling

Peter Letmark (föreg. avsnitt) skriver vidare i sin artikel http://www.dn.se/arkiv/insidan/aldre-i-sverige-har-lag-status att 10 % av svenskarna ser gamla människor som en börda för samhället och 15 % anser att äldre får mer än de borde av den allmänna välfärden. Sen blir det motsägelsefullt. Hela 90 % tror inte att företag som anställer bara unga medarbetare når bättre resultat och bara 12 % tycker det är acceptabelt att ha unga chefer.

Företag som anställer enbart unga medarbetare tittar förmodligen på lönenivåer. En nybörjare med låg ingångslön kan verka lockande vid första påseendet, men problemet är att den måste läras upp från grunden och därför rimligtvis blir mindre produktiv de första åren. Om det bara finns rookies på företaget måste de alla uppfinna hjulet på nytt, eftersom ingen har erfarenhet att dela med sig av. Därför ser de flesta helst en åldersmix för maximal utdelning.
En majoritet anställda vill inte ha unga chefer, eftersom en chef förväntas besitta större kunskaper och ha mer erfarenhet än den personal hon/han ska basa för. Att som anställd inse att chefen inte har sådana kunskaper, gör det svårt att samarbeta och acceptera fattade beslut. Sådana exempel finns gott om, inte minst i skolans värld, där chefer de senaste åren rekryterats på andra meriter än erfarenhet, kunnande och goda ledaregenskaper.

Samhällsekonomiskt är det önskvärt att fler blir kvar längre på arbetsmarknaden och ekonomiska spalter lockar med ”avsevärt högre pension” för den som fortsätter jobba. Det är emellertid en sanning med modifikation. Det som kan ge bättre ekonomi är tjänstepensionen, men denna börjar för många privatanställda trappas ner åren innan 65-årsdagen och för de (offentliganställda), som får behålla den hela vägen fram till dagen P, är den så låg att vinsten blir marginell. Den allmänna pensionen påverkas nästan inte alls.

Många, som närmar sig pensionsåldern, kan vittna om dålig löneutveckling, färre fortbildningsmöjligheter och mer eller mindre diskreta vinkar om det lämpliga i att ta ut sin pension före eller vid 65 och därmed lämna plats för yngre individer. Det finns alltså inte så goda incitament att jobba vidare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s