Är 70 gränsen för bäst före-datum? (Ålderism)

5

16 maj, 2015 av Harkling

Diskrimineringslagen utvidgades från och med 1 januari 2013 och gäller, i fråga om ålder, nu inte bara arbetsliv och utbildning, utan också på en rad andra områden, såsom bostäder, offentlig anställning, hälso- och sjukvård. Det handlar emellertid inte bara om diskriminering i hög ålder, utan alla som anser sig ha blivit särbehandlade av åldersskäl kan åberopa lagen.

Våren 2014 tilldömdes en 70-årig taxichaufför i Jönköping ett skadestånd på 100 000 kr i skadestånd + ersättning för rättegångskostnader, sedan det konstaterats att han missgynnats till följd av sin ålder. http://www.jnytt.se/taxichauffor-ersatts-for-aldersdiskriminering

16 mars 2015 meddelade DO att Arbetsdomstolen kommer ta upp fallet med en 70-årig bussförare, som av sin arbetsgivare, kollektivtrafikföretaget Keolis nekat honom fortsatt anställning. Det blir första gången principen med en generell övre åldersgräns prövas i AD.
”Vi måste bli medvetna om att ålder faktiskt utgör en diskrimineringsgrund, och att vi inte får diskriminera äldre i arbetslivet. Vi måste faktiskt tillvarata äldres kunskap och erfarenhet i större utsträckning än vad vi gör idag.” säger Marie Nordström, som driver frågan hos DO.
Från Keolis sida anser man att det inte handlar om diskriminering utan om trafiksäkerhet, eftersom ”…det är känt att med stigande ålder så försämras hörsel, syn och reaktionsförmåga och därför har vi valt åldern 70.”

Här klumpar man alltså ihop alla 70-åringar och förutsätter att de är behäftade med samma åldersrelaterade brister i arbetsförmåga. Hur är det möjligt? Den administrativa åldern har mycket lite med den biologiska att göra. En 70-åring kan ha värden jämförbara med 50-åringars, medan en annan 70-åring kanske är på en 80 – 90-årings nivå. Allt handlar om individuella förutsättningar, här som i andra sammanhang. Det är inte fel att kräva test och läkarutlåtande för personer som ansvarar för andras säkerhet, men att dra en generell gräns vid ett visst åldersstreck förefaller absurt. Gör tankeexperimentet att alla invandrare från ett visst land skulle nekas arbete, eller att hudfärg skulle vara avgörande för möjligheten att studera. Hela Sverige skulle förenas i ett ramaskri av anklagelser om rasism och utkräva repressalier för sådan diskriminering, men när det handlar om ålder blir det i nyhetssändningarna bara torra konstateranden.

Från politiskt håll uttrycks önskemål om senare pensionering, men verkligheten ser annorlunda ut och de som vill jobba kvar får ofta höra att de bör lämna plats för yngre förmågor. Om det verkligen finns en målsättning att folk ska jobba längre och pensionera sig senare, så måste politiker och arbetsliv vara överens om tagen.

5 tankar om “Är 70 gränsen för bäst före-datum? (Ålderism)

 1. Matthieu skriver:

  Hej! Jag har skrivit en alldeles för lång text om ålderism för Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd, men kanske orkar du läsa? 🙂
  http://www.uppsalapensionarerna.se/aktuellt/alderism/

  Gilla

 2. SasjaL skriver:

  Instämmer att alla kan inte dras över en och samma kam! Yngsta kända fall av senil demens är 35 år, så våra biologiska klockor är inte synkroniserade.

  Hälsningar ifrån ett soligt och varmt Rhodos! (26°C 😎)

  Gilla

  • harkling skriver:

   +26 och sol på Rhodos låter klart bättre än +9 och regn i Göteborg. 🙂

   Gilla

   • SasjaL skriver:

    Skall på ett dagsbesök till turkiska Marmaris på måndag, för vilket prognosen 31°C gäller … ☺ Dessa temperaturer och hög luftfuktighet gör att jag inte känner av min astma alls. Skönt! Skall njuta en vecka till innan det bär hem till vardagen igen.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s