Köttberget Proppen Orvar

4

18 maj, 2015 av Harkling

Fyrtiotalisterna har beskrivits som en privilegierad grupp. Det är naturligtvis sant. Tänk bara på de som föddes under första hälften av decenniet. Vilken förmån att ha fått uppleva kriget, mörkläggningsgardiner, egna ransoneringskort och hotet om tysk invasion. Och sen fick de vara med om fredsfirandet! Många av dem kunde njuta den bostadsstandard som innebar sju personer i en 2-rumslägenhet, med utedass på gården, Dassetgemensamt för alla lägenheter och de som bodde på landet roade sig med att hämta vatten från brunnen, elda i vedspis och kakelugn och gladdes åt vackra isrosor på insidan fönstret kalla vintermorgnar. När de hade gått sju år i skola kunde de börja arbeta, för jobb fanns det gott om.

För fyrtiotalister födda under decenniets andra hälft såg tillvaron annorlunda ut. De föddes rakt in i efterkrigsoptimismen och var den första generationen att göra klassresan. I slutet av 60-talet började de välla in på universitet och högskolor, ofta inkvarterade i hyresrum eller boende i rivningslägenheter med minimal standard. De tog höga studielån (som i bästa fall var betalda 40 år senare) och fick jobb i lågavlönad offentlig sektor (som expanderade okontrollerat under 70-talet) med tjänstepensioner, som innebar ett brutalt uppvaknande då de närmade sig 65.

Fyrtiotalisterna uppfann ungdomskulturen och gjorde revolution mot gammalt tänk. I en tid då Socialdemokraterna hade över 50 % av väljarkåren bakom sig, gick rådande ideologi ut på att tillfredsställa behovet av en hygglig materiell standard, men 40-talisterna ville något mer. De blev glödröda teoretiker och notoriska ifrågasättare. Tjejerna förde en ojämn kamp för daghem och likalön och bildade Grupp 8. Killarna gjorde karriär, tjänade pengar och pensionspoäng. De tog hand om de politiska topposterna och de flesta marxister, leninister, trotskister, maoister och en massa andra -ister bytte med tiden sida. Lars Åberg skriver tankeväckande om detta i sin krönika 17 maj i GP ”När 68-vänstern blev liberala professorer”. (Papperstidningen).

Revolutionära idéer genomsyrade fortfarande samhället när nästa generation, de vilsna 50-talisterna, de som blivit blåsta på ungdomsrevolten, tog över, men när turen kom till 60-talisterna var förutsättningarna annorlunda. De kunde ifrågasätta 40-talisternas samhällsskapelse, som nu hunnit bli lite skamfilad och otidsenlig. Så föddes 80-talets glada kapitalist-era med finansvalpar, glittriga TV-shower, vanliga medborgares inträde på aktiemarknaden via Allemansfonder och så småningom ekonomisk kris.

Sextiotalisterna ondgjorde sig också över fyrtiotalisternas ockupation av attraktiva jobb och positioner och det var de som myntade begreppet ”Proppen Orvar”. Deras ilska och avundsjuka spred sig långt upp i regeringskretsar och kulminerade med dåvarande socialdemokratiske finansministern Pär Nuders tal på ett av SE-bankens frukostmöten 2004, där han beklagade sig över ”detta köttberg av 40-talister” som hans generation snart skulle behöva försörja. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/par-nuders-kottberg-uppror-40-talisterna_179368.svdNuder

Frågan är vem som försörjer vem. När Nuder lämnade sin riksdagsplats 2009 för att göra karriär inom näringslivet, hade han inga betänkligheter för att samtidigt kvittera ut en väl tilltagen statsrådspension. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14799644.ab

4 tankar om “Köttberget Proppen Orvar

 1. SasjaL skriver:

  Det fanns flera i G.Perssons regering som inte direkt var rumsrena och inte såg några som helst några problem i att utnyttja både det ena eller det andra ekonomist …

  (En justitieminister som satte svårslaget rekord i frånvaro, jobbade samtidigt full tid i civilt yrke och samtidigt inte såg några problem i att lyfta full riksdagslön och naturligtvis ”kvalificera” sig för den nu berömda pensionen … Tänk om ett normalt liv vore så enkelt … Berörd sosse var dessutom mycket kvick i att bli delägare i en privat förskola …)

  Gillad av 1 person

  • harkling skriver:

   Nej, sossar är ofta inga moraliska föredömen. Dömda nämndemän har varit på tapeten senaste tiden och där leder (S)-företrädare ligan, men det blir inga svarta rubriker på löpsedlarna. Konstigt!

   Gilla

  • harkling skriver:

   Nej, (S)-företrädare brukar inte vara några moraliska mönsterexempel. Problemet med dömda nämndemän är ju aktuellt och flertalet av dessa visade sig vara sossar. Märkligt nog har det inte lett till svarta rubriker på löpsedlarna!

   Gilla

   • SasjaL skriver:

    Rubrikerna dyker inte upp, då det verkar vara ”förmåner” reserverade för vänsterrörelsen … Då de sedan länge etablerade högerparterna verkar ha tagit klivet till vänstersidan, lär det inte ge några rubriker längre, utan de lär bli helt reserverade för den genuina oppositionen …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s