Håll dig frisk och få tillbaka ditt avsatta pensionskapital!

Lämna en kommentar

20 maj, 2015 av Harkling

Det är uppenbart att äldre blir diskriminerade och lågprioriterade i många sammanhang. Pensionärsföreningarna har uppmärksammat detta och påbörjat ett arbete mot ålderism, men det är märkligt att det ska behövas. Alla blir äldre och hamnar förr eller senare i gruppen riktigt gamla. Ändå agerar varje styrande generation som om det inte gällde för den.

Stigande ålder tycks med automatik medföra negativa förväntningar från omgivningen och alla som fyllt 65 klumpas ihop under etiketten pensionärer och förutsätts behäftade med defekter, såsom sämre hälsa, minskad rörlighet, dålig syn/hörsel och en allmän avtrubbning av hjärnfunktioner med åtföljande demens, vilket alltsammans anses skapa behov av sjukvård och medicinering och leda till höga kostnader för samhället.

Detta trots att ny forskning visar hur dagens äldre lever friskare, sundare och fysiskt håller sig mycket yngre än tidigare generationer gjort genom att de äter bättre, motionerar mer, håller hjärnan i trim och behåller sin nyfikenhet. Dessa personers erfarenhet och kapacitet skulle samhället kunna dra nytta av i stället för att sortera bort dem efter bäst före-datum.

Visst finns det 20- och 30-talister (och för den delen en och annan 40-talist) som behöver vård och omsorg, men många av dessa har jobbat och betalat skatt sedan de slutade folkskolan vid 14 års ålder. Det betyder femtio år i arbetslivet, så räkningen bör vara betald. Dagens arbetande generationer, där många i bästa fall kom ut på arbetsmarknaden först i 25-årsåldern, behöver jobba till 75 för att uppnå en lika lång livsarbetstid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s