Gratis inträde på kommunala bad är inte äldreomsorg

Lämna en kommentar

22 maj, 2015 av Harkling

På debatt-sidan och under ”Fria Ord” i GP 22 maj behandlas situationen i hemtjänst och äldreomsorg. Katarina Kristenson och hennes kolleger går på knäna och vill se fler som arbetar i hemtjänsten. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2720715-ge-oss-fler-kollegor-nu-  I artikeln beskrivs hur en arbetsdag kan se ut och det är lätt att förstå personalens frustration över att inte räcka till.

De har valt sitt yrke ”för att kunna stötta och ge människor en värdig och trygg vardag” och de gör det ”med glädje och stolthet”, men arbetsvillkoren är oacceptabla och har lett till svårigheter att rekrytera utbildad arbetskraft. Tidsbrist och stress drabbar förstås inte bara personalen, utan också de som är i behov av hemtjänstens hjälp. Med dagens situation hinns knappt ens det praktiska med – än mindre då den sociala kontakt som även gamla så väl behöver, men ofta inte får, utöver hemtjänstpersonalens besök. Önskvärt vore att ha tid avsatt även för att sitta ner och samtala. Kanske skulle det till och med löna sig i form av friskare, gladare och mindre vårdkrävande patienter. (Jag tycker ”brukare” är ett så fånigt ord!)

I en insändare samma dag, med rubriken ”Moment 22 i omsorgen”, ger sjuksköterskan Charlotte en bild av hur hennes dotter hamnat mellan två stolar då hon efter flera år som anställd i hemtjänsten inte får fortsätta jobba eftersom hon saknar utbildning. Varför skaffar hon inte det då? undrar man och svaret finns i texten. Det går inte! Inte om man redan jobbar i yrket. Utbildningen till undersköterska är en gymnasieutbildning. Den som inte bestämt sig som 16-åring för att jobba inom vård och omsorg har, enligt Charlotte, inte möjlighet att få utbildningen.

Men är det verkligen så illa, att en person som passerat gymnasieåldern inte kan utbilda sig senare i livet? Under min tid på KomVux fanns en undersköterskeutbildning där. En snabb googling visar att KomVux fortfarande erbjuder sådan på många orter (även i Göteborg?), att den kan ske parallellt med praktiskt arbete och att tidigare tjänstgöring till och med kan tillgodoräknas. Det låter bra och ger också den fördel som Charlotte pekar på: Det är de mest lämpade – de som söker utbildningen av intresse – som i första hand bör rekryteras till vården. För en 16-åring är det kanske inte den  faktorn som avgör valet.

Att arbeta med gamla och sjuka ställer oerhört stora krav på empati, förståelse, tålamod OCH kunskap. Det ska inte vara en avstjälpningsplats för individer som inte kommer in på någon annan utbildning, (jfr läraryrket!) utan ett arbete med krav på kompetent personal som ges rätt förutsättningar för att göra en god arbetsinsats, ett jobb man kan vara stolt att gå till. Återigen är det annars de hjälpbehövande som drabbas.

(S) på riksplanet satsar på ökad bemanning i äldreomsorgen genom att ta pengar från – äldreomsorgen! Vänstermajoriteten i Göteborg delar ut gratis halkbroddar och bjuder på fritt inträde till kommunala bad för alla som fyllt 65. Även om det inte handlar om stora summor hade de pengarna gjort mer nytta i hemtjänsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s