Tiggeriet – kriminellt eller ”bara” organiserat?

7

27 maj, 2015 av Harkling

Tiggare har blivit ett hett ämne. ”Korrespondenterna” i TV2 26 maj handlade om tiggeri. Det gjorde också Malin Lernfelts krönika i GP 20 maj, http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2719563-malin-lernfelt-godhet-som-leder-till-svek Moderaterna i Bohuslän vill ha tiggeriförbud. (GP 27 maj). Ett tidigare reportage i Kalla Fakta och Gävleborgspolisens spaning på tiggare visade människohandel och slavliknande förhållanden.

Följden blev total förvirring. Flera stora tidningar skrev om kriminalitet och organiserat tiggeri. Dagen efter kom dementier, tillrättalägganden och ifrågasättanden. ”Tiggeriet är inte organiserat!” Ett exempel: https://stefanushjalpen.wordpress.com/2015/05/18/nej-gavleborgspolisen-har-inte-bevisat-att-tiggeri-ar-organiserat-av-ligor/ I stället för att fokusera på möjligheten att människor faktiskt utnyttjas och därmed försöka förhindra sådan aktivitet, görs distinktionen mellan ”organiserat” och ”kriminellt” till DET STORA PROBLEMET. Dessutom verkar man ha svårt att bestämma sig. Ena dagen är organiserat tiggeri ”en råtta i pizzan”. Nästa dag vill regeringen ändra lagstiftningen och Ullenhag beklagar att diskussionen inte togs innan valet i höstas.

SVT och DN, de delar av media som har störst inflytande på svensk opinion, är försiktiga i sin rapportering och garderar sina påståenden med diverse brasklappar. Det gäller undvika att ge Sverigedemokraterna rätt. När de innan valet talade om organiserat tiggeri och människohandel togs det bestämt avstånd, både från politiskt håll och i media. Tiggeriet var INTE organiserat och några åtgärder behövdes INTE. Men sen dök tiggarna upp i Stockholms innerstad och då blev avhysningar plötsligt både legitima och nödvändiga. Debatten förs nu som om problemet vore nytt. Det gäller för etablissemanget att fortsätta odla sin uppfostrarroll för att hålla ”valboskapen” i rätt fålla. Alltför tydliga besked skulle kunna få förödande konsekvenser i den pyttipanna som DÖ innebär. Därför manipuleras det med statistik, med vinklade nyheter och inlindade uttalanden eller genom att fakta förtigs. Det är märkligt med tanke på hur lätt det är att via nätet på egen hand skaffa information och bilda en egen uppfattning. Allt fler har på det sättet upptäckt att kejsaren är naken och därmed har uppfostringsambitionerna visat sig kontraproduktiva. SD fortsätter växa, allt fler efterlyser förbud mot tiggeri och svenska medborgare delar uppenbarligen inte den överslätande bild som ”godhetens förespråkare” försöker måla upp.

7 tankar om “Tiggeriet – kriminellt eller ”bara” organiserat?

 1. SasjaL skriver:

  Beträffande om det är tiggeriet är organiserat och t.o.m. kriminell verksamhet, behövs inte några större spaningsinsatser för att konstatera. Vid det här laget finns det ett antal personer runt om i landet som bevittnat hur berörda ”tiggare” transporterar sig mellan butikerna de sitter utanför och de platser de sover nattetid på. Ingen lär gå, utom i de fall där berörda platser ligger relativt nära varandra. Logistiken, oavsett vem som bedriver den, lär inte utföra den gratis … I Göteborg sker det uppenbart med fordon med bulgariska registreringsskyltar. Detta borde vara känt för polisen lokalt där och hur svårt är det då att ta kontakt med bulgariska myndigheter, för att få reda på vilka som äger dessa fordon och samköra detta med kriminalregistret där … (Aj! Oj! Hör att Datainspektionen kommer springandes och samtidigt skrikande att det är kränkande att göra så mot berörda individer … [host] [host])

  Sedan jag kom hem ifrån Rhodos i lördags morse, så har jag varit till två olika livsmedelbutiker och inser nu att det saknades berörda personer utanför butikerna. För få tillfällen och platser att dra några slutsatser, men är det frågan om tre-månadsregeln som det rör sig om eller har något annat hänt här? Om de tvingats hem, borde inte några andra ersätta …?

  Sista dagen på Rhodos var jag i den gamla delen av Rhodos stad, där många turister tör sig. Såg där två tiggande småpojkar sittande med var sitt mindre dragspel på två olika platser. Musiken? Om man nu kan kalla det för det, så kan den beskrivas som någon form av ”apatisk inprovisation”. Lite som att lyssna på Melodifestivalen nu för tiden. Inget att premiera m.a.o. …

  Gilla

 2. SasjaL skriver:

  Försöker erinra när tiggeri/bettleri blev tillåtet. När jag i unga år växte upp i Söderort (Sthlm), så satt det en liten skylt på dörrarna till alla lägenheter i området jag bodde i, att bettleri var olagligt och en hänvisning till en lagparagraf.

  Wikipedia:
  Genom tiggarstadgan av 21 oktober 1698 förbjöds det helt utanför hemsocknen; men först genom kunglig förordning 25 maj 1847 blev det lagligen avskaffat även inom hemsocknen och därefter var det förbjudet. … … Lösdriverilagen avskaffades 1964, eftersom behovet att tigga ansågs undanröjt och lagen därför var obehövlig. Lagen ersattes istället med en lag om ”samhällsfarlig asocialitet”, vilken sällan har tillämpats och avskaffades 1981.

  Min familj flyttade därifrån 1975. 1964 styrdes Sverige under sin tredje mandatperiod av Tage Erlander och 1981 under sin andra och tredje mandatperiod av Torbjörn Fälldin.

  … lagen därför var obehövlig …
  Jo, men visst … Vi skulle av den anledningen rensa bort ett stort antal lagar, förordningar mm. som ingen/få följer. Vi kan börja med de som inte politikerna anser att de behöver följa, så att de inte heller behöver gälla för samhället i övrigt …

  Gilla

 3. Micael Grenholm skriver:

  Vem har sagt att vi inte ska hindra att människor utnyttjas och hjälpa dem som blir det? Självklart ska vi hjälpa EU-migranter både om de utnyttjas och ”bara” är urfattiga. Det gör vi dock inte med tiggeriförbud eftersom forskning visar att sådant inte överhuvudtaget hjälper dem som tigger.

  Kalla fakta blåste upp hela reportaget utifrån ett (1) fall, Gävleborgspolisen ljög ihop hittepåsiffror som de sedan tog tillbaka för att deras research var så dålig. Folk verkar ändå se detta som nåt belägg för att 100% av alla som ber om pengar på gatan är med i Camorran, och därför behöver vi upplysa dem om att så inte är fallet. Bara det att du ser Gävleborgspolisens hittepåsiffror som någon auktoritet visar på behovet av att rätta allmänheten med hur det egentligen ser ut.

  Gilla

  • harkling skriver:

   Svar till Micael Grenholm.
   Intressant kommentar. Du bekräftar precis det jag påstår. Det finns flera ”sanningar” och det gäller att välja rätt. Vilka belägg har du för ditt påstående om ”hittepåsiffror”? Hur bevisar du att just din ”sanning” är den rätta?

   Gilla

   • Micael Grenholm skriver:

    Jag skriver ju om det i artikeln på Stefanushjälpen som du länkar till ovan. Läste du den inte?

    Där citerar jag Expressens artikel Nu backar polisen – är inte organiserat tiggeri http://www.expressen.se/nyheter/nu-backar-polisen–ar-inte-organiserat-tiggeri/

    ”Polisen backar nu från att det ska röra sig om organiserat tiggeri.

    Dessutom säger man sig inte veta varifrån siffran på tio miljoner kommer i från.

    – Jag har pratat med honom och han säger att han inte pratat om tio miljoner utan att han har pratat om att i ett förhör har det kommit fram att man får in mellan 80 kronor och 300 kronor på en dag, säger Liselotte Ström, polisområdeschef Gävleborg.”

    Polisen Lars Fredin som först uppgav ”10 miljoner” säger sedan till Expressen:

    – Det är en ren matematisk siffra, jag kan inte säga om den stämmer.

    Enligt Nyheter 24 så har Gävleborgspolisen talat med tre (3) EU-migranter när de ”beräknat” vilken inkomst de har. Att påstå att 150 pers, varav 45 barn, alla tjänar 300 kronor per dag för att tre (3) av dem säger att de tjänar mellan 80 och 300 kronor per dag, är bisarrt.

    Gilla

    • harkling skriver:

     Jag har aldrig uppfattat kvällstidningarna som några absoluta sanningsförmedlare. Dessutom andas hela artikeln rädsla att säga något som kan ge ytterligare rubriker. Du behöver nog referera till mer trovärdiga källor innan du går ut och ”upplyser folk”!

     Gilla

  • SasjaL skriver:

   Det finns en enkel lösning sedan länge och det är att ge tiggarna mat och absolut inga pengar. Då tappar eventuella kriminella organisationer intresset snabbt.

   Att Camorran skulle vara involverad är något nytt för mig. Med tanke på vad för konstaterade registreringsskyltar som sitter på berörda fordon, så är det snarare den bulgariska maffian som är aktiva … (eller har Camorran lärt sig av CIA och kör en ”svartflaggsoperation” …?)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s