Tankeverksamhet inom Arbetarrörelsen?

Lämna en kommentar

29 maj, 2015 av Harkling

Löfven ångrar inte löftet om Europas lägsta arbetslöshet 2020. Det borde han göra i ett läge där allt fler, även inom (S), börjar ifrågasätta utfästelsen. ”Ett parti i otakt med förväntningarna” skriver Gunilla Grahn-Hinnfors i GP 29 maj. Men det finns också de som fortfarande hoppas på under. Två representanter för ”Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg”, Anders Nilsson och Ann-Sofie Hermansson, vill enligt en debattartikel, Gp 21 maj, återuppbygga det folkhem deras parti bidragit till att rasera. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2720744-vi-byggde-folkhemmet-det-kan-vi-gora-igen

Här ser man mellan raderna den desperation som nu råder i (S)-leden.
Som så ofta blickas det bakåt, mot storhetstiden på 70- och 80-talen då ”…Sverige var världens mest jämlika land”. Men det var också den tid då Sverige hade världens högsta skatteuttag och var så jämlikt att nettoutfallet av halvtidsarbete + bidrag i olika former var lika lönsamt som heltid + 25 % extraknäck och där företagare framställdes som närmast kriminella. Definitivt inte rätt väg att nå Europas lägsta arbetslöshet 2020! Det var ingen bra strategi för 40 år sedan heller. Tvärtom innebar det början till slutet för den socialdemokrati som under hela 1900-talet kämpat för ett jämlikt samhälle, där vård, skola, omsorg, arbete och bra boende skulle vara en självklarhet för alla, men där det också förutsattes en moral som innebar ansvarstagande och insats efter förmåga. Dit hade man i princip kommit runt 1970, men under Palmes tid började man skjuta över målet. Det var ingen hejd på alla bidrag och ersättningar som fullt arbetsföra individer kunde söka, och pengar tycktes finnas i obegränsad mängd, vilket uppmuntrade till fusk som, i kombination med de höga skatterna, minskade folks vilja att jobba.
Nilsson/Hermansson vill nu tillsätta en utredning (!) som ska analysera drivkrafterna för den ökade ojämlikhet de tycker sig se. De konstaterar att klyftorna växer, oavsett om Sverige styrs av en borgerlig eller en socialdemokratisk regering och att ”Drivkrafterna för ökad ojämlikhet finns på djupet i alla mogna ekonomier” och därmed har de ringat in problematiken. Utan utredning!
Socialdemokratins stora misstag har varit – och är – att de vägrar erkänna individers olikheter. De har i jämlikhetens namn försökt göra om människor till en värderings- och kunskapsmässigt homogen, grå massa där ingen tillåts sticka ut, varken positivt eller negativt. (Denna filosofi har framgångsrikt bedrivits inom utbildningsväsendet, vilket inte minst visar sig i Pisa-resultaten). Dessbättre vill majoriteten av dagens svenska befolkning inte vara en grå massa, vilket dessutom skulle vara förödande ur samhällsekonomisk synpunkt.
Majoriteten av (S)-sympatisörerna tillhör en åldersgrupp som fortfarande minns ”allt de har gjort för oss” i stället för att se framåt. Traditionell socialdemokratisk ideologi är otidsenlig och fungerar inte i ett modernt samhälle, vilket blev tydligt under Göran Perssons tid då (S) för att överleva alltmer tvingades närma sig borgerlig politik. Därmed behövs inga utredningar. En återgång till 70-talets högskatte- och bidragssamhället, där arbete snarare bestraffas än belönas, är inte vad Sverige behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s