Bubblor

Lämna en kommentar

21 juni, 2015 av Harkling

Nej, det handlar inte om studenter och champagne, även om det nyligen varit ett aktuellt tema. Här handlar det om att leva i en bubbla. Jag gjorde det i förra veckan. Tisdag till söndag stängde jag av vardagen och gick in i en annan värld. En som påminde om 70-talets folkhögskola och sunkigt studentkollektiv. Kala väggar och spartansk inredning. Gemensam dusch i korridoren, TV i stökigt lagerutrymme i en annan byggnad (men med bekväma club-fåtöljer), dålig täckning för mobilkommunikation – och alldeles, alldeles underbart fast jag missade balen på slottet!

För utanför fönstret blommade doftande syrener. Koltrastar drillade. Solen lyste varje dag och saltvattnet glittrade (men det var för kyligt för bad). Vi fick god och ”riktig” mat, genomtänkt. Nybakt bröd vid frukosten (och möjlighet ta ett glas vin på kvällen). Några steg bort fanns ateljén där all materiel kunde ligga framme. En härlig grupp. En inspirerande ledare. Ostört tecknande och målande från klockan 9 på morgonen. Paradis! Mersmak! (Jag har aldrig försökt leva på måleriet och har ingen ambition att förmedla något politiskt budskap. Ingen behöver alltså känna sig tvingad att köpa något ur min produktion. Detta apropå debatten som förs på sociala medier om konstnärers villkor och den fria konsten.)

DN fanns tillgänglig varje morgon, så helt avskurna från verkligheten var vi inte, trots allt. Vi tog in och kommenterade. Vart är samhället på väg? Hur länge ska det fortsätta? Kan ingen sätta stopp? Det som hände i världen utanför bubblan skrämde – Lisas tragiska öde, fyraåringen som blev offer för Göteborgs gängkriminalitet. Obeskrivlig ondska!
Några deltagare i gruppen berättade att de väljer bort nyhetsflödet flera dagar i veckan. De orkar inte ta in allt negativt. Två av göteborgarna förberedde flytt till annan ort. De hade fått nog. Tyckte stan känns för osäker. Malmöborna bidrog med sina berättelser om likartade problem, som de ansåg inte får lika mycket publicitet. (”Det händer saker varje dag, men allt kommer inte i media.”)
Miljöpartiet höll kongress. Diskuterade kärnkraft och brunkol. Friår (gammalt tugg blir som nytt). Nej till frihandelsavtal. Mera visioner, men i rapporteringen inget om det som engagerar och oroar vanliga väljare.

Di (fredag 19/6) ville se död åt DÖ och efterlyste realpolitik utifrån riksdagsmajoritet eftersom Sverige är på väg utför i internationella jämförelser. Illa nog att ekonomin börjar kantra och välfärden är i fara, men hur kan politiker i ett land som Sverige (som i mer än ett halvsekel har marknadsförts som trygghetens högborg) vägra diskutera den ökande problematik som en illa skött (obefintlig? omöjlig?) integrationspolitik har medfört. Hur kan media (med få lysande undantag) tillåta sig fortsätta släta över och försköna den verklighet som alla kan se med egna ögon (både i dagligt liv och i statistik) och som diskuteras överallt (utom i de politiska sammanhang där den diskussionen borde vara högprioriterad)? Hur är det möjligt att etablerade politiker får skrämselhicka av förvåning varje gång en undersökning om väljarsympatier presenteras?

Dags sticka hål på bubblan!

Sommar 15 020

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s