DN och vänsterextremismen

Lämna en kommentar

9 juli, 2015 av Harkling

Rätten till yttrandefrihet och möjligheten att ventilera alla typer av åsikter har fått stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt det senaste året, sedan mörkerkrafter i ord och handling försökt skrämma till tystnad. Om sådana grupperingar lyckas i sitt uppsåt skulle det kunna innebära dödsstöten för de demokratiska samhällen som utvecklats tack vare en öppen debatt.

I totalitära stater styrs människor via propaganda i regimens intresse och genom att sanningar undanhålls. Även i demokratier finns tendenser att vilja betona sådant som ligger i linje med rådande samhällssyn och vissa opinionsbildare, som för fram ”rätt” påståenden, ges därmed större plats i debatten.
Eftersom politisk uppfattning alltid färgar de åsikter som uttrycks, är det viktigt att som läsare/tittare/lyssnare ha ett kritiskt förhållningssätt till information i media; att ställa krav på källor, söka fakta om artikelförfattare och försöka hitta alternativa informatörer för att få olika perspektiv på sakfrågan. Detta är lätt i dag, genom tillgången till internet, och kan leda till både överraskningar och förklaringar.

DN har, som landets största opinionsbildare, ett särskilt ansvar att förhålla sig till sin liberala profil. Det är viktigt att åsikter av olika politisk kulör på ett balanserat sätt får komma till tals där, men påfallande ofta är det personer med uttalade vänstersympatier, som i kraft av akademisk titel och/eller kändisskap ges möjlighet propagera för sina idéer. För några dagar sedan var det marxisten professor emeritus Sven-Eric Liedman. I går (2015-07-08) Henry Ascher, professor och barnläkare. http://www.pressreader.com/sweden/dagens-nyheter/20150708/282248074228928/TextView
Han vill – med all rätt – bekämpa ”dagens högerextremism, rasism och främlingsfientlighet”, men preciserar bara vagt vad han innefattar i dessa begrepp. Situationen för vissa grupper i Sverige jämför han med nazitidens Tyskland. Andra typer av extremism än den från höger ifrågasätter han inte. Artikeln är skriven på ett sådant sätt att man anar klara vänstersympatier och därmed kan misstänka att professorn/barnläkaren har en relativt svart-vit världsbild.

Wikipedia upplyser mycket riktigt att Ascher är politiskt engagerad i Kommunistiska Partiet, tidigare KPML(r).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s