Vilka bor på svenska äldreboenden?

1

14 juli, 2015 av Harkling

Av reaktionerna på sociala medier förstår man att många sett och upprörts av SVT:s reportage om Wiwi Heggblads mamma Kerstin, som nekas plats på äldreboende trots att hon behöver och vill ha en sådan. I stället tvingas nu Wiwi ta hand om Kerstin i sitt eget hem, där hon redan vårdar sin demenssjuke man. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/hon-vardar-sin-94-ariga-mamma-hemma Välfärdssverige 2015! Är detta ett enstaka fall, eller en vanlig företeelse?

Jag googlar på ”gamla nekas äldreboende” och får upp en lång räcka träffar, där fall liknande Kerstins beskrivs. Efter sidan 10 slutar jag och ändrar sökningen till ”äldreboende blir asylförläggning”, relevant eftersom jag nu stött på det flera gånger. Även här slutar jag efter sidan 10 och efter att ha inspirerats till en tredje sökning: ”bråk på asylförläggning”. Stoppar efter 10 sidor igen. Jag har bara gått in på några få av träffarna, i övrigt nöjt mig med att läsa rubrik och ingress, men totalintrycket är hårresande. Det visar sig att tillgången till platser på äldreboenden minskat under många år och att allt fler gamla har hänvisats till hemtjänst eller anhöriga. Ett exempel från mars 2006:http://www.sydsvenskan.se/lund/blind-92-aring-nekas-plats-pa-aldreboende/ då Sverige sedan många år hade en socialdemokratisk regering. Ur detta perspektiv blir nästa artikel, från augusti 2005, extra intressant: http://www.proletaren.se/inrikes/politikerna-slaktar-aldrevarden notera att den är hämtad från illröda ”Proletären”! Redan då och där konstaterades att
”De äldre personer som inte får plats på ett särskilt boende får ofta hjälp av anhöriga. Den vanligaste anhörigvårdaren är en dotter och idag utförs en stor majoritet av allt omsorgsarbete av anhöriga… allt fler gamla tvingas bo kvar hemma mot sin vilja och många av dessa nekas hemtjänst trots att behovet av offentlig omsorg är stort.”
Lisa Engström, som skrivit (den ganska långa och mycket intressanta) artikeln, beskriver ett antal försämringar som pågått sedan 80-talet och kallar dessa ett resultat av ”högerpolitik”.

Ytterligare några exempel. Det finns många från senare datum, men jag har medvetet valt de som är några år gamla och därmed belyser att problemet har existerat under lång tid, utan att några förändringar skett i positiv riktning.
I GP 2011beskrivs hur man i Rävlanda gör om ett sanatorium till flyktingförläggning, tydligen en mer lönsam affär än det äldreboende som ursprungligen var planerat. http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/molndalharryda/1.794764-sanatoriet-blir-flyktingforlaggning
Ännu en artikel från 2011 visar hur akut behovet av asylboenden snabbt har blivit, efter Reinfeldts uppgörelse med Mp om flyktingmottagandet och vilka problem detta medfört.
http://na.se/nyheter/askersund/1.1623527-asylboendet-stangs

Enligt SCB sökte 30 000 personer asyl i Sverige 2011. Motsvarande siffra för 2014 ligger strax över 80 000. De flesta är män.
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Behallare-for-Press/386883

Någon ljusning verkar inte vara i sikte för Sveriges äldsta. Att tillgodose behovet av platser för asylsökande har uppenbarligen högre prioritet än de platser som behövs i äldreomsorgen. Ökade kostnader på ett område av samhällets åtaganden leder till besparingar på ett annat.

Det anses fult att ställa olika gruppers behov mot varandra, men ibland är det svårt att låta bli.
Kommentarer i övrigt överflödiga.

Komplettering 2015-07-15 http://www.allehanda.se/angermanland/kramfors/asylsokande-protesterar-mot-sin-situation

Synd att de gamla inte orkar protestera på samma sätt!

Annonser

One thought on “Vilka bor på svenska äldreboenden?

  1. SasjaL skriver:

    Instämmer! Sverige kommer att inom snar framtid vara ett skolexempel på hur man snabbt och aktivt raserar ett land samt där allt för få inom befolkningen begriper vart det barkar hän … Konsekvensanalys, vad är det …? [/sark]

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s