Hjälp! Jag är diskriminerad och kränkt!

1

20 juli, 2015 av Harkling

När Adam ”Tensta” Eriksson Taal protesterade i TV4 mot att kanalen bjudit in Louise Andersson Bodin från Grums, som han ansåg hade uttryckt sig rasistiskt på Youtube, blev det kalabalik. ”Tittarstorm mot TV4 – bjöd in gäst som spred rasism på nätet” skrev Nyheter 24. Men kände sig ”Tensta” verkligen kränkt, eller agerade han bara enligt tesen: All uppmärksamhet, även negativ, är bra för verksamheten”? I så fall kan man hoppas det samma på sikt gäller för Louise, som fick kräla i stoftet, kickades från TV4, mordhotades, tvingades pudla och be om ursäkt.

Den rasism Louise gjort sig skyldig till var att använda ordet ”neger” i ett för övrigt positivt uttalande, utan att inse ordets laddning, men det räckte alltså för att hon skulle anses ”sprida rasism på nätet”.
Efter några dagar kom en motreaktion. Kunde Louise verkligen kallas rasist? Alexander Bard ville ha en debatt om rasism och vad man får och inte får säga. Bra!

Joakim Lamotte tyckte inte Louise förtjänade epitetet rasist och föreslog att drevet bör gå mot dem som verkligen är rasister. http://www.aftonbladet.se/debatt/article21131133.ab

Också bra, men då gäller det att först definiera och avgränsa begreppet. Jag gjorde ett försök i ett tidigare inlägg med titeln ”Rasism”.

Diskriminering och kränkning måste numera vara några av svenskans mest använda ord. Snart kan man inte öppna munnen utan att riskera trampa någon på tårna. Det gäller att hela tiden tänka sig för. Tänkte sig för gjorde inte Åsa Romson när hon använde det förbjudna ordet ”zigenare” och följaktligen blev hon hudflängd i media. Allt fler ord får aja-bajastämpel och det är inte lätt att hänga med i svängarna. Stockholms kulturella vänsterelit avgör allsmäktigt vilka ord som får användas och hur de ska tolkas och detta får ofta bisarra konsekvenser.

John G ‏tweetade för några dagar sedan:
”Är nu same och lapp fula ord, vad händer med Lapptinget? Och göra anteckningar på en lapp, blir det rasistiskt, en bit papper.”

Osäkerheten som uppstår innebär helt klart problem, särskilt för den generation som växte upp innan diskriminering och kränkning fanns på dagordningen.
Själv börjar jag känna mig diskriminerad och kränkt, eftersom det språk jag vuxit upp med och som är mitt modersmål, inte längre duger! När jag var barn var det fult att svära och att använda könsord. Att kalla någon för ”hora” tycks vara okej i dag men hade varit helt otänkbart då. Däremot var det inte fult att använda ord som ”neger” eller ”zigenare” och de hade inte heller någon som helst negativ laddning. De användes överallt; i tidningar, i radio och i samtal och kändes lika neutrala som ”kines”, ”indian”, ”amerikan” eller för den delen ”lapp”. Sven Gösta Jonsson, ”Den Rockande Samen”, sjöng: ”Jag är lapp och jag har mina renar…” och tjänade en hacka på det, men blev uppenbarligen inte vare sig diskriminerad eller kränkt. Numera är Kinapuffar och Nogger-glass fula ord, anmälda hos DO och där hamnade under våren även Frölunda Indians. http://www.expressen.se/gt/sport/frolunda-indians-har-nu-blivit-do-anmalda/
Ännu oklart om ordet ”indian” kommer att plockas bort från SAOL, eller om det bara blir fjäderförbud. Anmälaren får väl hur som helst en fjäder i hatten.

Featured image

Annonser

One thought on “Hjälp! Jag är diskriminerad och kränkt!

  1. SasjaL skriver:

    Ett rent PR-jippo av Adam ‘Förort’, så som jag och tydligen många uppfattar det, då han lär ha kännt till innan vilka som skulle närvara. Med tanke på hans ‘lyrik’, så är det mest stenkastning i glashus. Något han också blivit kritiserad för och som han därefter menat att där var det helt i sin ordning … Vissa gör tydligen vad som helst, bara för att få utrymme i media. En viss minderårig Zara har gjort ett antal kränkande uttalande på bl.a. Twitter och kände sig naturligtvis själv kränkt, när hon blev ifrågasatt … Media hakade på och tyckte i nytraditionell ordning synd om den egentliga förövaren … [suck!]

    (Över +30°C varje dag sedan en vecka tillbaka på samma ställe som i maj … Börjar bli lite jobbigt, men glädjer mig med att tänka på det ‘fina’ vädret hemma …)

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s