Ska vi sluta spela Öppna Landskap nu?

Lämna en kommentar

29 juli, 2015 av Harkling

De senaste åren har media levererat generös rapportering om kriser och problem. Det har handlat om skolresultatens fortsatta kräftgång.

Om för få sjuksköterskor och därmed äventyrad patientsäkerhet.

Om Arbetsförmedlingen som är ineffektiv.

Om Socialtjänsten som dräneras på personal eftersom arbetsmiljön blivit alltför tung.

Om Migrationsverket som arbetar under stor press, vilket äventyrar rättssäkerheten. http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3083816-utvisad-fick-uppehallstillstand-under-annan-identitet

Om polis, brandkår och ambulanspersonal som hindras i sitt arbete. http://www.allehanda.se/opinion/ledare/i-laglost-land-1

Om gamla som far illa. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-15-000-gamla-riskerar-svalta-ihjal

Till slut måste man ställa sig frågan: Finns det något som längre fungerar i svensk offentlig sektor? Och om inte – vad är orsaken? Eller orsakerna, för det finns säkert flera samverkande.

Skolans problem har jag tidigare beskrivit utförligt här på bloggen, men hur ser det ut på andra områden? Varför saknas personal i sjukvården? Är det bara en lönefråga? Varför har socialsekreterare blivit ett yrke som anställda flyr ifrån? Är det brister i organisationen eller handlar det om ekonomi? Varför utsätts personal i räddningstjänsten för hot och trakasserier och av vilka? Vad behövs för att komma till rätta med en situation som tycks befinna sig i en accelererande negativ spiral?

Politikernas lösningar, i den mån de har några, beror på var på höger/vänster-skalan de befinner sig. Den okontrollerade och kostsamma invandringen http://www.svd.se/skenande-belopp-pa-migrationsomradet är orsaken säger SD och efterlyser begränsningar i antalet asylsökande. Partierna i mitten, inklusive Socialdemokraterna, tror att höjd pensionsålder och fler i arbete ska lösa allt, men nuvarande regering arbetar i motsatt riktning genom försämrade ROT- och RUT-avdrag, höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd skatt för pensionärer som vill jobba. Vänstern (V och Mp), vill fortsätta på den inslagna vägen. Vilka kostnader det handlar om och varifrån pengar ska komma är inget som bekymrar dessa partier. Standardlösningen heter ”beskatta kapitalet och höginkomsttagarna hårdare”. Som höginkomsttagare ses i dessa kretsar alla som tjänar mer än 25 000 kr i månaden.

Lyssnar man till den politiska opinionen så tycks SD:s programförklaring vara den som mest tilltalar väljarna, eftersom antalet sympatisörer ökar med varje publicerad mätning. I en artikel i Hallandsposten, http://hallandsposten.se/asikter/ledare/1.4112076-ingen-kommer-undan-sverigedemokraterna förutspådde Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle,  att SD skulle gå om (M) och (S) i november i år. Sentios mätning nyligen visar att de redan har passerat (M) och de har tiondelar kvar till (S):s nivå. Vad säger Ulf Lundell om det? Han hotade med att förbjuda ”Öppna landskap” om SD kom upp i 20 %.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/ulf-lundell-hotar-forbjuda-succelat/

Men vilka är då skälen till SD:s framgångar? Att 20 % av Sveriges befolkning skulle vara rasister är ingen trolig förklaring och har avfärdats av flera tunga namn i debatten. http://www.svd.se/nej-svenskarna-ar-inte-rasister Det måste finnas andra orsaker.

Kanske ställer väljarna den dåligt fungerande offentliga sektorn, där man hela tiden tycks sakna resurser, i relation till kostnaden för asylmottagandet.

Kanske lyssnar de på kommuner som signalerar att de inte KAN ta emot fler flyktingar, eftersom det saknas både bostäder och kommunal service.

Kanske skräms de av skjutningar i Göteborg och handgranater i Malmö.

Kanske tror de inte på möjligheten att få alla i arbete, vilket innebär ökade kostnader för försörjningsstöd.

Hur formas folks ställningstaganden?
Några citat från sociala medier:
TWiTTER:
”Gratis busskort till asylsökande betalas av alla skattebetalare som dessutom får betala sina busskort själv. Så skapas främlingsfientlighet.”
49 retweets60 favoriter
Retweeta49
Favoritmarkerad60

”Socialbidrag till illegala migranter? Javisst. Medicin till pojken? Nej.”

FACEBOOK:
Gratis busskort till asylsökande
Alla asylsökande i Kalmar län får ett gratis busskort som gäller i hela länet. Tanken är att satsningen ska minska isoleringen för dem som bor långt ifrån större samhälle…
AFTONBLADET.SE
”Dyrare bensin för människor i glesbygden. Var finns vett och sans i denna regering??”

”Sitter och tittar på Nyheterna med min 10-årige son Melker. I en av morgonens nyheter tar de upp att ca 3000 nyanlända ska få gå på simskola via kommunen. Melker blir själaglad då vår Habilitering på orten inte har en ansvarig simlärare till simskolan för våra barn med särskilda behov. Så han utbrister lyckligt; Åh, de ska ordna simskolor nu, mamma!❤ För att i nästa andetag besviket och lågmält konstatera; jaha.. det var för flyktingarna… varför får inte jag gå i den simskolan, mamma? Mmm..och så blir JAG kallad Rasist och Fascit av vår statsminister. Hur är det nu de säger, ”de goda”?… Man ska inte ställa grupper emot varann…vilken bismak jag har i munnen, vänner.”

Kanske har väljarna tröttnat på det politiska klimat som introducerades av 68-rörelsen och som sedan förstärkts under decennierna. http://www.dn.se/ledare/signerat/carl-johan-von-seth-dummare-an-vad-du-ar/

Kanske läser man och reagerar över det här: http://sv.gatestoneinstitute.org/6008/islam-sverige

Kanske tittar man på statistik från SCB.

Kanske oroas man över att den jämställdhet mellan könen, som vi kämpat oss till under många decennier, börjar urholkas http://www.dagenssamhalle.se/debatt/separata-badtider-rimmar-illa-med-jaemstaelldheten-14991

Kanske tycker många att de som bidragit till svensk välfärd, genom att jobba och betala skatt, ska vara de som i första hand kommer i åtnjutande av skattefinansierad hjälp.
Den som varit med ett tag vet att det tidigare alltid varit förknippat med en egen insats att få något tillbaka. Nu märker man hur denna gamla, oskrivna regel plötsligt upphört att gälla.

Kanske ser väljarna också att politiker inte vill ta i problemen, trots dagliga påminnelser och kanske känner de sig därför svikna av sina partier.

Kanske anser de att DÖ är döden för svensk politik, eftersom den medfört att det inte finns någon trovärdig opposition och för att den släpper fram en minoritetsregering (med betoning på minoritet!) där (Mp) och även (V) fått oproportionerligt stort inflytande trots att de i nuläget tillsammans har stöd från bara ca 13 % av väljarkåren.

Uppmärksamma läsare ser säkert också det här http://m.gp.se/ekonomi/1.2787484-invandrare-arbetsmarknadens-vinnare som kan ställas mot det här http://www.svt.se/nyheter/inrikes/dubbelt-sa-manga-varslade-i-handeln och kanske uppstår då några frågor. Hur många arbetstillfällen kan Sverige egentligen erbjuda och vilken kategori invandrare handlar behovet om? Länder som slussat in personer utifrån krav på utbildning och yrkeskompetens har lyckats bättre med integrationen och fler har kommit i arbete.

I en ordduell i Riksdagen mellan Mikael Damberg och Fredrik Reinfeldt, sänd på SVT Forum någon gång senvintern/våren 2014, undrade Mikael Damberg hur det kom sig att kostnaden för försörjningsstöd skenar. Reinfeldt valde att passa på den frågan.

Sedan Merit Wager på sin blogg uppmärksammat en dom som i praktiken innebär ”fri invandring och offentlig försörjning för alla som kan ta sig hit” efterlyste Widar Andersson (S), i Folkbladet (28/7) en förnyad svensk modell. http://www.folkbladet.se/opinion/systemskifte-for-migration-8322220.aspx

När kommer forskning som kan fungera som politiskt beslutsunderlag? Det som rapporteras i media (DN och SVT undantaget), som är vardagsupplevelser för många medborgare och som därmed ligger till grund för deras ställningstaganden, räcker bevisligen inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s